A rádiózás ünnepén mutattuk be Az antennák világa című kiadványt

Közzétéve: 2023. december 5.

December 1-jén a hazai rádiózás 98. évfordulóját ünnepeltük Diósdon, a Rádió- és Televíziómúzeumban tartott rendezvényünkön. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesülettel közösen szervezett eseményen megemlékeztünk arról is, hogy idén 90 éves a lakihegyi antenna, illetve 65 éves a Széchenyi-hegyi adótorony.

lb20231203nmhh0034.jpg

Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója

„Két év híján egy évszázada, 1925. december elsején indult el a rendszeres rádiósugárzás Magyarországon. Innen számítjuk a magyar rádiózás kezdetét, és az elektronikus média uralmának kezdetét is. Bár a telefonhírmondó ekkor már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendett, mégis a rádió az a tömegmédium, amely századik életévéhez közeledve is velünk maradt. Bár halálhírét keltik, mégis stabilan ötmillió felett áll azok száma, akiknél nem múlik el nap anélkül, hogy bekapcsolnák kedvenc rádiókészüléküket” – mondta köszöntőjében Aranyosné dr. Börcs Janka.

Az NMHH főigazgatója szerint a rádió fénykora 1933-ban kezdődött, amikor Lakihegyen megépült az európai rekordméretekkel büszkélkedő, 300 méter magas antenna, amely a „Budapest 1” adást sugározta. Ma is ez az ország legmagasabb tornya. Azóta épültek korszerűbb tornyok, de nagyobbak – hazánkban – biztosan nem. A magyar rádiótechnológia emlékműveként, a magyar kreativitás szimbólumaként ma is áll. Mintha azt üzenné: ne féljünk a magaslatoktól, a távlatoktól, a nagyságtól” – tette hozzá Aranyosné dr. Börcs Janka.

Az eseményen „Az antennák világa” című, a magyarországi műsorszóró és távközlési antennákról, adótornyokról szóló, hiánypótló szakmai könyvet is bemutattuk.

„Többéves munka gyümölcse érett be idén az Antennakönyv megjelenésével. A könyv célja ugyanaz, mint a mai ünnepünké: becsüljük meg azokat az elődeinket, akik bátran, kreatívan, megállíthatatlanul előre, a jövő felé vittek minket. Emlékezzünk rájuk, de ne csak a múltba tekintve, hanem arra, amerre ők is néztek: a jövőbe” – mondta az NMHH főigazgatója.

Dr. Lapsánszky András, az NMHH hírközlési elnökhelyettese Az antennák világáról kiemelte, a hírközlésnek minden ilyen területét fel kellene dolgozni, hogy azok segítsék a megalapozott és szakmai döntéseket.

lb20231203nmhh0054.jpg

Dr. Lapsánszky András, az NMHH hírközlési elnökhelyettese

„Ez a könyv megmutatja, hogy mennyire bonyolult a hírközlés, hogy mennyi tudományterülettel van egymással kapcsolatban. Itt együtt dolgoznak a mérnökök, a közgazdászok, a jogászok és olyan fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szakemberek, akiknek a munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményeket érjenek el” – mondta dr. Lapsánszky András.

lb20231203nmhh0015.jpg

Dr. Vári Péter főigazgató-helyettes ad interjút az MTVA-nak

A Vári Péter szerkesztésében készült könyv bemutatja az antennák technikai fejlődését, amelynek eredményeként egyre kisebb és hatékonyabb eszközöket tudunk üzemeltetni. Az antennák világa egy rövid áttekintésre törekszik a minket körülvevő tornyok és antennák világáról, bemutatva azok engedélyezési hátterét is. A szerkesztők – Vári Péter, Jamrik Péter, Karl Károly, Orbán József és Pados László – abban bíznak, hogy talán közelebb hozza az olvasót annak megértéséhez, hogy ezek az eszközök miért szükségesek a mindennapi életünkben láthatatlanul és láthatóan is.

lb20231203nmhh0083.jpg

Beszélgetés Az antennák világáról