Folytatja együttműködését az NMHH és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Közzétéve: 2023. december 21.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) között fennálló együttműködés 2024. évi tartalmát rögzítő dokumentumot írt alá a Hatóság elnöke, Koltay András és az NKE rektora, Deli Gergely. Az együttműködés 2024. évi programja keretében az eddig elért eredményekre építve folytatódnak a már megkezdett kutatási-fejlesztési tevékenységek, de új területekkel is bővült az együttműködés.

Deli Gergely, az NKE rektora és Koltay András, az NMHH elnöke aláírja a két intézmény legújabb megállapodását

A széles szakmai spektrumot lefedő együttműködés 2024-ben kiterjed az új digitális technológiáknak a tudomány működésére és a megtévesztő tartalmak terjedésére kifejtett hatásához kapcsolódó, valamint ezek geopolitikai összefüggéseit elemző kutatásokra, továbbá a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia a jövő felsőoktatásában betöltött szerepének vizsgálatára.

Az új szakmai területek mellett a felek folytatják a 2023-ban megkezdett szakmai tevékenységeiket is, így a platformalapú gazdaság és a munkavégzés viszonyrendszerét elemző, a világűr társadalomtudományi vizsgálatával, valamint az egészségügy digitalizációjával kapcsolatos kutatási programokat.

A 2023-ban elért eredményekre alapozva következő szakaszába lép az Állami Szolgáltatások Digitális Mérőrendszere projekt. A mesterséges intelligencia vizsgálatának fő irányvonalát pedig 2024-ben a nagy nyelvi modellek jogi-szabályozási alkalmazhatósága jelenti, többek között a szólásszabadság jogalkalmazói kérdéseinek területén.

Az együttműködés keretében az NKE-nek lehetősége nyílik az infokommunikációs eszközök hadtudományok területén betöltött szerepével kapcsolatban elindított oktatási és kutatási programok továbbvitelére is. A 2023-ban megkezdett munka következő lépéseként többek között bázisállomás létrehozásával folytatódik a drón alapú geoinformatikai labor kialakítása.

A tárgyalóasztalnál a megbeszélés résztvevői. Balról Falyuna Nóra, az NKE rektori kabinetirodájának vezetője, Török Bernát, az NKE Eötvös József Kutatóközpont igazgatója, Deli Gergely, az NKE rektora, Koltay András, az NMHH elnöke, Kovács Endre Miklós, az NMHH stratégiai igazgatója és Gábor Zsolt, az NMHH Stratégiai és Tudományszervezési Főosztályának vezetője

A magántulajdonú 5G hálózatok katonai alkalmazására fókuszálva halad előre a digitális katona infokommunikációjával összefüggő koncepció fejlesztése. Mindezek mellett pozícionáló rendszer és vezérlő szoftver, illetve antenna kiépítésével zajlik tovább az infokommunikációs vonatkozású katonai képzések gyakorlatorientált jellegének erősítéséhez hozzájáruló műholdvevő állomás létrehozása.

Fentieken túlmenően a felek együttműködésének a jövőben is részét képezi a verseny- és fogyasztóvédelmi politika, valamint a hírközlési és médiapolitika területét érintő komplex oktatási program kidolgozása és megvalósítása, valamint hallgatói ösztöndíj meghirdetése.