Interaktív foglalkozásokat tartanak a Rákóczi Tábor fiataljainak az NMHH szakemberei

Közzétéve: 2024. január 19.

Január 15-től három héten át több száz fiatal érkezik Kárpátaljáról a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborba. A programokon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei interaktív foglalkozásokat tartanak a biztonságos és tudatos internethasználattal kapcsolatban.

Az év eleji táborok célja, hogy a résztvevők egy-egy hétre kiszakadhassanak a hétköznapokból. A szervezők hetente 150–200 főt fogadnak vendégül.

A táborokban a fiatalok az NMHH Bűvösvölgy médiaértés-oktató központjainak szakembereivel, és a hatóság internetes jogsegélyszolgálata, az Internet Hotline munkatársaival is találkozhatnak. Kollégáink bemutatják a gyerekeknek a netezéssel járó veszélyeket és kockázatokat, a digitális térben történő cselekedeteik etikai és emberi következményeit. A különböző játékhelyzetekben nézőpontváltásra ösztönzik a gyerekeket, akik így többek között megismerhetik egy online zaklatás bántalmazói, áldozati, vagy szemlélődő szerepköreit egyaránt. Ezen felül a fiatalok hasznos információkat kaphatnak arról, hogyan érdemes használni a közösségi médiát, mire kell figyelni akár tizenévesként is, amikor valaki az okostelefonján keresztül híreket olvas vagy képeket oszt meg. A foglalkozásokon szakembereink arról is beszélgetnek a gyerekekkel, hogy milyen lehetséges veszélyeknek vannak kitéve a közösségi média használói, mit tehetnek, ha online visszaélés áldozatává váltak, és arra bátorítják őket, hogy saját tapasztalataikat is osszák meg társaikkal a témában.