Épül a Net-Coach-közösség

Hatalmas érdeklődés mellett indult az NMHH és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola felnőttképzési programja

Közzétéve: 2024. április 5.

A gyermekek és a fiatalok médiatudatosságának előmozdítása, valamint védelmük erősítése az online térben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) közös törekvése. Április 5-én ebből a célból indult a két intézmény kezdeményezése: a Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzési program.

Az Újmédia-pedagógia ösztöndíjas programra elsősorban tanárok, pedagógushallgatók, valamint a médiakommunikáció, a szakképzés, a felsőoktatás vagy a pszichológia területén dolgozók jelentkezhettek február elejéig. A képzésre rendkívüli érdeklődés mutatkozott, csaknem tízszeres volt a túljelentkezés. A kiválasztott 30 hallgató az NMHH által kialakított Net-Coach-közösség tagjává, vagyis a fiatalok és a családok digitális médiaértését segítő szakemberré válhat.

_KMA1118.jpg

Dr. Kis Norbert József, a program vezetője

„Az NMHH célja, hogy a következő egy évben 100 új szakembert képezzen, akik a pedagógusokat, a szülőket és a fiatalokat segítik abban, hogy jobban tudják kezelni az online világ kockázatait, az okoseszközök és a digitális világ nyújtotta lehetőségeket” – mondta Kis Norbert, a program vezetője. „A program stratégiai fontosságú a digitális médiaértés és a médiakultúra támogatásában” – tette hozzá.

A képzés keretében a résztvevők az online tér kihívásaival és a digitális tudatossággal kapcsolatos tanácsadói, tartalomfejlesztői és konfliktuskezelői gyakorlatot szereznek, amellyel segíthetik a gyermekek, a fiatalok, az iskolai közösségek, illetve a szülők digitális médiaértését.

_KMA1232.jpg

Dr. Gloviczki Zoltán, az AVKF rektora

„Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán nagyon sok szülőknek szóló tájékoztatót, előadást tartottunk már eddig is. A képzéseinkben is foglalkozunk az újmédia problémájával, kihívásaival és persze lehetőségeivel. Számunkra természetes volt tehát, hogy együttműködünk az NMHH-val a Net-Coach-képzés megvalósításában” – tette hozzá Gloviczki Zoltán, az AVKF rektora.

_KMA1265.jpg

Dr. Somogyi Ákos Gergő, Gyermekvédelmi Főosztály vezetője

Az Újmédia-pedagógia felnőttképzési program ünnepélyes nyitóeseményén elhangzott, hogy a kísérleti képzés során egy teljesen új tananyagot újszerű feldolgozásban valósítanak meg. A többhetes foglalkozássorozat fele-fele arányban tartalmaz elméleti és gyakorlati oktatást. A program védnöke Koltay András, az NMHH elnöke és Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, oktatói többek között Aczél Petra, Krasznay Csaba, Rab Árpád és Veszelszki Ágnes.

_KMA1394.jpg

A mostani kurzus tapasztalatainak összegzése után a tervek szerint 2024 őszén indulna a második évfolyam, 2025-ben pedig félévenként szeretnék folytatni a programot. A képzés költségmentes – szakmai és pénzügyi támogatója az NMHH –, a résztvevők egyszeri 200 ezer Ft ösztöndíjban részesülnek.