Téves korhatárjelölés miatt marasztalta el a TV2-t a Médiatanács

Közzétéve: 2024. május 16.

Annak ellenére, hogy egy eredeti film vágott verzióját sugározta a TV2, maradtak a műsorszámban olyan erőszakos jelenetek, amelyek magasabb korhatári kategóriába sorolást indokoltak volna a médiaszolgáltató által választottnál. Egyebek között erről is határozott május 14-i ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

Megsértette a műsorszámok korhatári kategóriába sorolására és a közzététel időpontjára vonatkozó, kiskorúakat védő törvényi rendelkezéseket a TV2 a 2024. február 17-én 19 óra 56 perctől sugárzott Felhőkarcoló című film közzétételével, ezért a Médiatanács a médiaszolgáltatót 2 750 000 forint, a TV2 vezető tisztségviselőjét pedig a jogsértés ismételtségére tekintettel 100 000 forint bírsággal sújtotta. Annak ellenére ugyanis, hogy a film vágott verzióját sugározta a médiaszolgáltató, a műsorszámban maradt néhány agressziót tartalmazó és súlyos sérüléseket bemutató, emiatt aggályosnak tekinthető jelenet, amely megalapozta volna a magasabb, IV. korhatári kategóriába sorolást (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) és ennek megfelelően a későbbi, 21 óra utáni műsorra tűzést. A Médiatanács határozatában megállapította, hogy a műsorszám alaphangulata, valamint realisztikus ábrázolásmódja meghaladta a III. korhatári kategóriában még elfogadható mértéket, és alkalmas volt a védett korosztály személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására. A TV2-t a pénzbírság mellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a testület.

A Retro Rádió Bochkor című, április 2-án 6 órától sugárzott műsorszámával szemben azért emelt kifogást egy hallgató, mert abban szerinte a pedagógusokat sértő kijelentések hangzottak el. A közoktatással foglalkozó adásrészben a műsorvezetők kritikát fogalmaztak meg azokkal a pedagógusokkal szemben, akik túlterhelik a gyerekeket, és rossz oktatási módszert választanak. Hasonló vélemények kaptak teret a felolvasott hallgatói üzenetekben is, azonban e megjegyzések vonatkozásában a hatósági ellenőrzés alapján nem merült fel az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró, valamint a gyűlöletkeltés és a kirekesztés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése. A műsorszám III. korhatári kategóriába sorolását is helyénvalónak találta a Médiatanács, ezért nem indított eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Mozi+ csatornán március 14-én 19 óra 15 perces kezdettel sugárzott „Téboly” című műsorszámot bejelentés alapján vizsgálta a hatóság. A Romániában bejegyzett médiaszolgáltató a filmet 12-es korhatári jelöléssel sugározta, azaz a magyar szabályozásnak megfeleltethetően a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott, III. korhatár-kategóriába sorolta. A műsorszám azonban a magyar szabályozás szerint – tekintettel az elnyújtott és részletes erőszak-ábrázolásra, a cselekmény feszültséggerjesztő, valamint félelemkeltő hatására, továbbá a trágár nyelvezetre – magasabb, IV. korhatár-kategóriába tartozik (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott), emiatt kizárólag 21 és 5 óra között lett volna közzétehető, így a sugárzás ideje sem felelt meg a magyar törvényi rendelkezéseknek. A médiahatóság értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, és kérte a szükséges intézkedések megtételét.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon helybenhagyta azt az elsőfokú bírósági döntést, amely a Médiatanács egy, tavaly májusban meghozott határozatának megalapozottságát állapította meg. A Házasodna a gazda 4. évadának 9. részét 2021. július 29-én sugározta az RTL III. korhatári kategóriába soroltan, 12 éven aluliak számára nem ajánlottan, azonban a Médiatanács eljárása azt állapította meg, hogy a műsorszámot az abban található szexuális utalások miatt magasabb, IV. korhatári kategóriába kellett volna sorolni (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott), és ennek megfelelően 21 órát követően közzétenni. A jogsértés miatt a médiaszolgáltatóra 6 000 000 forint bírságot szabott ki a Médiatanács, emellett a jogsértés ismételtségét is kimondta. Az RTL a döntés ellen bírósági úton keresett jogorvoslatot. Az Ítélőtábla által az ügyben meghozott másodfokú ítélet helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendjemegtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.