Korszakváltozás előtt a hírközlés területe – szakmai konferenciát tartott az NMHH

Közzétéve: 2024. június 14.

Az Európai Bizottság az év elején tette közzé hírközlési Fehér Könyvét, melyben javaslatokat fogalmaz meg arról, hogyan lehet megfelelni Európa digitális infrastrukturális igényeinek, illetve milyen választ lehet adni a hírközlés területére nehezedő nyomásra és az egyre jelentősebb szolgáltatási igényekre. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) június 12-i budapesti szakmai konferenciáján a terület szakértői tárgyalták ki a Fehér Könyvben megfogalmazottakat, valamint előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében válaszokat kerestek a hírközlés területe előtt álló kihívásokra.

088_DSC08628.jpg

„Fehér Könyv – színes álmok? Válaszúton az európai hírközlés-szabályozás” címmel rendezett szakmai konferenciát az NMHH június 12-én Budapesten, a hatóság esztergomi úti komplexumában. A rendezvényen az NMHH hírközlési elnökhelyettese hangsúlyozta: korszakváltozás előtt áll a hírközlés területe, amelyre szabályozási szinten is reagálni kell. Lapsánszky András emlékeztetett: harminc év alatt a hírközlési iparágban globális verseny indult, a hírközlés pedig a globális versenyképesség alapja lett, a gazdaság húzóágazatává és motorjává vált, áthatja a társadalmi és gazdasági viszonyokat egyaránt.

A Bizottság Fehér Könyve is hangsúlyozza, hogy nem szabad lemaradni a versenyben, mert az visszafordíthatatlan folyamatokat eredményezne. Az elnökhelyettes hozzátette: ha a hírközlés előtt álló kihívásokra rossz válaszok születnének, az mérhető károkat okozna. A hálózatok, szolgáltatások érzékenyek a piaci versenyre, a beruházások megtérülésére, a szabályozói beavatkozásokra.

080_DSC08606.jpg

Lapsánszky András rámutatott, hogy a hírközlés előtt álló kihívásoknak külső és belső okai vannak. A belső okok között nevezte meg, hogy a műszaki fejlődés felgyorsult, nehéz kiválasztani a piacképes és valóban értékes, életképes technológiákat, ami miatt nem könnyű eligazodni az újítások, a találmányok és a műszaki fejlődés terén. Ide sorolta továbbá a hírközlésre nehezedő hatalmas nyomást is az óriási adatigényre. A fogyasztók elvárják, hogy a megszokott adatok mindig rendelkezésre álljanak, ráadásul az adatigényük folyamatosan nő – emlékeztetett az elnökhelyettes. Külső okként a járványokat, a jelenlegi világhelyzetet, a háborúkat és a kiberbiztonság kérdését nevezte meg.

Lapsánszky András arra számít, hogy a hálózati együttműködés és a hálózati fejlesztés a jövőben szintet lép. Elmondta: nemcsak az lesz az óriási kihívás, hogy mennyibe kerül a fejlesztés, hanem az is, hogy milyen ösztönzőket lehet alkalmazni a piaci versenyben. Úgy vélte, a hírközlés az elmúlt harminc évben olyan fejlődést ért el a piaci versenyben, amelyet egyetlen más, az állami monopóliumból kikerült ágazat sem tudott teljesíteni. „Az ágazat fejlődése és jelenlegi fejlettségi szintje a Fehér Könyvben megfogalmazott kritikák ellenére elismerést érdemel hazánkban és uniós szinten is” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a problémák ellenére ez az ágazat a hálózatokkal, a piaci szereplőkkel, a fogyasztói szolgáltatások választékával óriási eredményeket ért el az elmúlt harminc évben, ténylegesen a nemzetgazdaság motorja lett, és eljutott arra a szintre, hogy az ágazatról sikertörténetként lehet beszélni.

A konferencián – mások mellett – előadást tartott Somos Gábor, az Európai Bizottság képviselője, Kottra Gergő, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének szakdiplomatája, Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom nagykereskedelmi és szabályozási igazgatója, Csömör Magdolna, a 4iG csoport szabályozási igazgatóhelyettese, Kőrösi Gábor, a Yettel szabályozási és kormányzati kapcsolatok igazgatója, Beke Nándor, az NMHH szabályozási igazgatója, Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főigazgató-helyettese és Vári Péter, az NMHH infokommunikációs főigazgató-helyettese is. A kerekasztal-beszélgetéseken pedig részt vett többek mellett Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács tagja is. A konferenciát Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója zárta.