Rádiós pályázati eljárások eredményéről döntött a Médiatanács

Közzétéve: 2024. augusztus 1.

Nem egészen egy hónapos nyári szünete előtti utolsó ülését tartotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A július 30-ai tanácskozáson a testület többek között rádiós pályázati eljárások eredményéről és hatósági eljárások indításáról döntött. A Médiatanács legközelebb augusztus 27-én ül össze.

Rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekre vonatkozó pályázatokat is elbírált legutóbbi ülésén az NMHH Médiatanácsa. A Tiszafüred 88,7 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségen jelenleg az Auris Média Kft. folytat kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatást. Mivel a médiaszolgáltatási jogosultság 12 év után, 2025. február 12-én végleg lejár, a testület a frekvencia kereskedelmi jellegű használatára 2025. február 13. napjával kezdődően pályázati felhívást tett közzé május 17-én, amelyre kizárólag a jelenlegi médiaszolgáltató nyújtott be ajánlatot. Tekintettel arra, hogy a pályázat megfelelt a törvényi rendelkezéseknek és a felhívás előírásainak is, a Médiatanács az Auris Média Kft.-t hirdette nyertesnek.

Szintén a jelenlegi médiaszolgáltató használhatja tovább a Békéscsaba 104,0 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőséget szeptember 27. után is. Tekintettel arra, hogy a médiaszolgáltatási jogosultság 12 év után, szeptember 27-én végleg lejár, a Médiatanács pályázati felhívást tett közzé a frekvencia 2024. szeptember 28. napján kezdődő kereskedelmi jellegű használatára. A kiírásra egyedül a Radio Plus Kft. nyújtott be érvényes és a pályázati kiírásban megfogalmazott feltételeknek is megfelelő ajánlatot, ezért a Médiatanács a frekvenciát jelenleg is használó Radio Plus Kft.-t nyilvánította nyertesnek.

A testület ugyanezen az ülésén közigazgatási hatósági eljárás indításáról döntött a Plusz Rádió Nonprofit Kft. -vel szemben, az általa üzemeltetett Győr 100,1 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű, Győr Plusz Rádió állandó megnevezésű médiaszolgáltatás június 10–16. közötti műsorhete vonatkozásában. A médiaszolgáltató ugyanis vélelmezhetően nem teljesítette megfelelően a közszolgálati műsorszámok arányára vonatkozó vállalásait, valamint az ezen műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó minimum törvényi követelményt sem.

Eljárást indított a testület az LP Média Kft.-vel szemben is, mivel a hatoscsatorna állandó megnevezésű, körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű médiaszolgáltatáson június 5-én 21 és 23 óra között sugárzott és négy alkalommal megismételt Tea Glóriával című műsorszám kapcsán vélelmezhetően öt alkalommal megsértette a termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezéseket. A magazinműsor Az egészségmegőrzés új útjai című rovata ugyanis olyan részletességgel mutatta be a beszélgetés tárgyát képező táplálékkiegészítőket, ami reklámértékű információnak minősült és túllépett a jogszerű termékmegjelenítés keretein.

Bejelentés alapján vizsgálta a hatóság az ATV-n június 10-én 19 óra 42 perces kezdettel közreadott Egyenes Beszéd című műsorszámot, melyben a műsorvezető vendége az adás közben elhagyta a stúdiót. A bejelentő az interjúval kapcsolatban az emberi méltóság megsértésére, valamint a hírekhez fűzött műsorvezetői vélemény tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését vélelmezte.

A hatósági ellenőrzés alapján a műsorszámban elhangzott beszélgetés bántó, felkavaró lehetett, azonban az egyenlő emberi méltóság alapértékét megkérdőjelező, szélsőséges kifejezések nem hangzottak el, így az adással kapcsolatban nem merült fel az emberi méltóság sérelme. Az NMHH megállapította továbbá, hogy az elhangzott beszélgetés nem volt összefüggésben politikai hírrel, ezért hírekhez fűzött műsorvezetői véleményeket tiltó törvényi rendelkezés nem sérülhetett.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.