Kéry Ferenc

Portrékép: Kéry FerencKéry Ferenc mérnök-közgazdász, a hírközlés területén működő hazai szolgáltató vállalkozások legtöbb taggal rendelkező érdekképviseleti egyesületének elnöke.

1957-ben született Hódmezővásárhelyen, műszaki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen, közgazdász végzettségét a Szolnoki Gazdasági Főiskolán szerezte.

Pályája kezdetén informatikai rendszerszervezőként és számítógép programozóként Hódmezővásárhelyen egy gépgyártó iparvállalatnál, majd saját számítástechnikai szolgáltató kisvállalkozásban dolgozott.

1997-től a helyi kábeltelevíziós vállalkozás ügyvezető igazgatója, 2000-ben a jelenlegi nevén Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) elnökévé választották, amely tisztséget azóta is folyamatosan ő látja el.

Magyar Kommunikációs Szövetség

Az MKSZ-t 1994-ben az ország kábeltelevíziós vállalkozói érdekképviseletükként alapították Kábeltelevíziós Hálózat Üzemeltetők Országos Szövetsége néven. A jelenleg is több mint száz taggal működő szervezet elsődleges célja a helyhez kötött hírközlő hálózatokkal és az azokon elérhető hírközlési szolgáltatásokkal (elsődlegesen kábeltévé, internet, telefon) kapcsolatos érdekképviselet a jogalkotók, felügyeleti hatóságok, szakmai partnerek, valamint a hírközlési szolgáltatások fogyasztói felé.

Az egyesület alapításától fogva egyik fontos küldetésének tekinti azt, hogy tevékenységével hozzájáruljon ahhoz, hogy a hírközlési szolgáltatások a gyermekes családok számára is a lehető legtöbb értéket nyújtsák, és a gondoskodó szülők megvédhessék gyermekeiket az esetleges káros mellékhatásoktól.

Már jóval az internet szolgáltatás megjelenése előtt a Médiatanáccsal együttműködve részt vállalt a gyermekvédelmi feladatokból, és üzemeltették a „Tévézz okosan!”  weboldalt, ahol a szülők és a gyermekek számára adtak ajánlatot a kábeltelevíziós csatornákon elérhető, az oktatással, művelődéssel és szórakozással kapcsolatos tartalmakról. Ugyanitt szakpszichológusok közreműködésével felhívták a figyelmet a kiskorúak számára káros tartalmak fogyasztásának veszélyeire, és – egyebek mellett - népszerűsítették a szülői zár használatát.

A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal munkájában ugyanezen célból megalakulása óta előbb megfigyelőként vettek részt, majd 2021 óta az egyesület elnöke a hírközlési szakmai oldal képviseletében az egyik teljes jogú tagja lett a testületnek.