Dr. Pócsik Ilona

Portrékép: Dr. Pócsik IlonaDr. Pócsik Ilona a MediaSmart Hungary Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. (MediaSmart) alapítója és elnöke, közgazdász, független médiaszakértő, címzetes főiskolai tanár.

A Magyar Köztársaság Kiskeresztje érdemérem kitüntetettje.

Szakmai pályafutását a Magyar Rádió és Televíziónál kezdte, 1986-tól a Kereskedelmi Igazgatóság igazgatója, elnökségi tag.

1997-től 2002-ig az első hazai országos kereskedelmi tv (tv2) kereskedelmi főigazgatója. 2002-től médiaszakértőként a Médiatörvény és az elektronikus médiaiparággal kapcsolatos elméleti és tudományos területen aktív.

A Reklám Világszövetség Magyarországi Tagozatának (IAA Hungary) elnöke, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) alapító tagja, az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) Etikai Bizottságának tagja.

Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT)

A reklámpiaci szereplők által alapított szervezet stratégiai feladata, hogy a reklámozás területén a reklámozásra vonatkozó szabályozásban az önszabályozás mint a jogi szabályozás kiegészítője, helyettesítője elfogadott legyen. A testület feladata a társadalmi érzékenység elemzése, annak figyelembevétele, a hatóságokkal és jogalkotókkal való kapcsolattartás. Az ÖRT konkrét tevékenységei közé tartozik a reklámok véleményezése azok megjelenése előtt; a főhatósági gyakorlat nyomon követése és a hatóságokkal való egyeztetés; a testület tagjai számára szakmai fórumok szervezése; szakmai és elvi állásfoglalások elkészítése; a fogyasztói és versenytársi panaszok kezelése; az ÖRT tagjai számára továbbképzések szervezése a reklámozás jogi és etikai környezetéről; monitoring tevékenység; továbbá a cégek éves CSR jelentéséhez szükséges tanúsítvány kibocsátása.