Dr. Varga Árpád

Portrékép: dr. Varga ÁrpádDr. Varga Árpád a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: NMHH) Gyermekvédelmi Főosztályának gyermekvédelmi elemző kollégája, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kriminológiai Tanszékének tanársegéde.

Dr. Varga Árpád 2015 óta foglalkozik az online tér veszélyeinek elemzésével, amelynek részeként az áldozattá és elkövetővé válás, valamint azok megelőzésének kérdésére specializálódott.

A Gyermekvédelmi Főosztály munkatársaként közreműködik a gyermekek online védelmével és tudatosságnövelésével kapcsolatos kutatások lefolytatásában, szakmai anyagok előállításában és az NMHH különböző rendezvényein képviseli a Hatóság szakmai álláspontját.

Dr. Varga Árpád 2024 tavaszától az NMHH által indított újmédia pedagógia felnőttképzésének kurzusfelelőse is.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Az NMHH önálló szabályozó szerv, elnöke Dr. Koltay András. A Hatóság feladatellátásában kiemelt szerepet tölt be a gyermekek védelme és médiaműveltségük fejlesztése, amely keretén belül a Gyermekvédelmi Főosztály koordinációja mellett sokrétű prevenciós és oktatási tevékenységet lát el. Az NMHH gyermekvédelemmel kapcsolatos hitvallása, hogy a gyermekek digitális világban rejlő veszélyektől és kockázatoktól való megóvása mellett megismertesse velük, valamint szüleikkel az online tér nyújtotta előnyöket és lehetőségeket egyaránt. Az NMHH a gyermekek tudatos médiafogyasztással kapcsolatos készségeinek fejlesztése érdekében hozta létre és működteti immár három telephelyen (Budapest, Debrecen és Sopron) a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjait. A gyermekvédelmi célú törekvések fontosságát bizonyítja, hogy a „Szabadság és biztonság a digitalizálódó világban” című, 2023-2026-ig tartó időszakra vonatkozó stratégia célkitűzései között szerepel az NMHH gyermekvédelmi szerepvállalásának erősítése.