Fórum Miszlai Róbert részvételével a 13. Internet Hungary konferencián

Az esemény helyszíne: 8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/C.
Az esemény időpontja: 2012. október 16.
15:20–16:20

2012. október 15.

A semlegesség korlátai című nyilvános beszélgetésen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot Miszlai Róbert, az infomédia-szabályozási főosztály igazgatója képviseli. A diskurzus során az alábbi kérdéseket vitatják meg a résztvevők:

„Luxushálózat vs fapados internet? Minek a korlátja a sávszélesség? És mi korlátozza a sávszélességet? A jelenleg elérhető szolgáltatások többségének igénybevételéhez a mai átlagos sávszélesség is elegendő. Milyen szolgáltatásokhoz kellene a sokkal nagyobb sávszélesség? Mekkora fizetőképes kereslet van ezekre?

Sokak szerint az audiovizuális tartalomfogyasztás, az online tévék, illetve a felhő használata miatt megugrik a sávszélességigény, a kialakuló szűk keresztmetszetek pedig arra késztetik a hálózattulajdonosokat, hogy saját, illetve az elsőbbségért fizetni hajlandó ügyfeleik forgalmát – nyíltan vagy titokban - a mezei felhasználók forgalma elébe helyezzék. Mások szerint viszont a hálózati kapacitás, a tömörítési technikák, illetve a hálózati eszközök egyaránt olyan gyorsan fejlődnek, hogy szűk keresztmetszetek legfeljebb rövid időre, csak bizonyos hálózati szegmensekben és csak gyenge közpolitikai háttér és szabályozóhatóság mellett fordulhatnak elő, így hálózatsemlegességet (network neutrality) nem fenyegeti veszély.

Lesz-e két- (vagy több-) sebességes internet? Esetleg megfordul a dolog, és a nagy forgalmat generáló szolgáltatások (pl. Google, Facebook stb.) kérnek jutalékot a hálózattulajdonosoktól és hozzáférésszolgáltatóktól?”

  • Vitaindító: Horváth Pál
  • Résztvevők: Both Vilmos (Bottom Line), Domokos Szilárd, Horváth Pál, Kövesi Gabriella (Magyar Telekom), Miszlai Róbert (NMHH) Zaprel Zsolt (UPC)
  • Vezeti: Baló György