Egységes Hírközlési Objektummodell

A hírközlő hálózatok térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszere, a Hír-Közmű megvalósításának keretében 2017 nyarára elkészült az Egységes Hírközlési Objektummodell (EHO) első hivatalos változata. Így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság immár mind a piaci szereplők által megismert és elfogadott, mind a szakmai szempontok alapján felülvizsgált, egységes „szakmai nyelvvel” rendelkezik. Ennek – és a tervezési elveknek – köszönhetően a hírközlési hálózati adatok egységes struktúrában lesznek majd kezelhetők.

Az EHO első egyeztetésre szánt változatát 2016 decemberében tájékoztató keretében mutatta be a hatóság, ezután pedig részletesen is megismerhették azt a piaci szereplők, az állami és szolgáltatói oldal, illetve a tervezői és érdekképviseleti szervek. Az NMHH kérdéssorára érkezett észrevételeket és válaszokat a hatóság szakemberei szakmailag validálták és beépítették az anyagokba.

Az objektummodell létrehozására azért volt nagy szükség, mert az elektronikus hírközlési szolgáltatóknál és hálózatüzemeltetőknél jelenleg egymástól elkülönült és különböző adattartalmú elektronikus és nem elektronikus nyilvántartásokat használnak, továbbá az NMHH építéshatósági eljárásaiban benyújtott hírközlési hálózatfejlesztések tervei sem egységes adattartalommal és jelölésrendszerrel készülnek. Így az eddigi gyakorlat nem tette lehetővé, egységes térinformatikai, adatbázis alapú nyilvántartás használatát. A közös adatformátum és -tartalom, azaz az EHO kialakításával viszont már egységesen írhatóak le az elektronikus hírközlési hálózatok legfőbb jellemzői, és kielégítik a nyilvántartásukkal szemben támasztott szakmai elvárásokat.

Az EHO első hivatalos változata letölthető a kapcsolódó anyagok között. A dokumentum végleges, de a későbbiekben – ha szükséges – a hatóság frissíti majd, és a technológiai változásokkal párhuzamosan időszakosan aktualizálja.

A dokumentumok:

  1. Az EHO1 Követelmények című dokumentum leírja, hogy a hírközlésben használt tervezési technológiák hogyan kapcsolódnak az alkalmazott eszközökhöz.
  2. Az EHO2 Objektumlistában találhatóak az egyes objektumok részletes leírásai.
  3. Az EHO3 Jelkulcsok című dokumentum megmutatja, hogy az egyes objektumokat az NMHH rendszere hogyan fogja megjeleníteni.
  4. Az EHO4 Szabályrendszer az objektumok közötti kapcsolatokat jeleníti meg.

EHO1 Követelmények

Legutóbb frissítve:
2018. 10. 02.
docxpdf

EHO2 Objektumlista

Legutóbb frissítve:
2018. 10. 02.
docxpdf

EHO3 Jelkulcsok

Legutóbb frissítve:
2018. 08. 23.
docxpdf

EHO4 Szabályrendszer

Legutóbb frissítve:
2017. 09. 06.
xlsx