Ad-hoc forgatás

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

Az Escher Károly-pályázat célja olyan váratlanul bekövetkező, így előre nem látható (ad hoc) magyar vonatkozású események azonnali helyszíni dokumentálásának támogatása, amelyek történelmi, kulturális, illetve társadalompolitikai okokból kiemelkedően fontosak. A cél az volt, hogy az elkészült és rendelkezésre álló forgatási nyersanyag felhasználásával kulturális értéket hordozó dokumentumfilmek vagy ismeretterjesztő filmek készüljenek. Ennek érdekében a támogatottnak vállalnia kellett, hogy a nyersanyaggal érvényesen pályázik a Médiatanács soron következő dokumentumfilmes vagy ismeretterjesztő filmes pályázatára.

A névadóról dióhéjban:

Escher Károly riportfotós ránk hagyott életműve rendkívül sokszínű. Hivatásszerűen fényképezte korának szinte valamennyi közéleti szereplőjét, témát jelentett számára a kivilágított Budapest és a nádfödeles parasztház is. Akár a rendőri szervekkel való összetűzés kockázatát is vállalta. Gépével az elsők között volt jelen a biatorbágyi viadukt-robbantás helyszínén is.