Dokumentumfilmek

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

Az Ember Judit-pályázaton 25 vagy 50 perc hosszúságú dokumentumfilmek, valamint legfeljebb kétrészes dokumentumfilm-sorozatok kaphattak támogatást. Előnyben részesült az a filmterv, amely esedékes, a magyar történelmi és kulturális évfordulókkal kapcsolatos témákat mutat be, a történelem és a kultúrtörténet jeles személyiségeit, korukat, életművüket járja körül, illetve figyelemre méltó mai magyar teljesítményekről szól.

A névadóról dióhéjban:

Ember Judit Balázs Béla-díjas magyar filmrendező kezdetben népszerű tudományos filmeket, majd dokumentumfilmeket rendezett. Műveiben egyszerre kapott hangsúlyt az izgalmas oknyomozás, valamint az egyszerű emberekkel való bensőséges, mélyen együtt érző kapcsolat. Nincs a magyar filmtörténetben még egy rendező, akinek annyi filmjét tiltották volna be, mint Ember Juditét. Közéjük tartozik az 1982-es Pócspetri is, amellyel megteremtette a történelmi tényfeltáró műfajt, amely sok tekintetben a rendszerváltás szellemi-lelki előkészítője is volt.