Ismeretterjesztő filmek

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

A Kollányi Ágoston-pályázaton önálló ismeretterjesztő filmeket, természetfilmeket, illetve kulturális, történelmi, művészettörténeti és tudományos témájú filmalkotásokat és ismeretterjesztő sorozatokat támogatott a Médiatanács. Előnyben részesült az a filmterv, amely a Kárpát-medence természeti jelenségeit, épített és természeti értékeit mutatja be, vagy a magyar tudományos élet értékeiről szól.

A névadóról dióhéjban:

Kollányi Ágoston 1950-ben lett a Híradó- és Dokumentumfilmgyár munkatársa, ahol népszerű-tudományos oktatófilmeket készített. Sokirányú érdeklődése nemcsak magyar, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő jelentőségűvé érlelte életművét. A tudomány legfrissebb eredményeinek megbízható és láttató erejű bemutatása jellemzi munkásságát. 1956-ban a Bölcsők című filmje díjat nyert Cannes-ban.