Történelmi dokumentumfilmek

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

A Nemeskürty István pályázaton olyan történelmi dokumentumfilmek gyártását támogatta a Médiatanács, amelyek archív tartalmak újrafelhasználásával készülő, történelmi vagy sporttörténeti eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat dolgoznak fel. A pályázaton minimum 50, maximum 52 perc hosszúságú, önálló dokumentumfilmek, kaphattak támogatást.

A névadóról dióhéjban:

Nemeskürty István Széchenyi-, József Attila-, Balázs Béla-díjas és Kossuth-nagydíjas író, műfordító, irodalom- és filmtörténész, forgatókönyvíró, aki a Budapest Filmstúdió, majd később a MAFILM vezetőjeként meghatározó szerepet vállalt a 60-as évek elejétől kezdődően a magyar mozgóképművészet megújításában. Közel három évtizeden át foglalkozott filmgyártással, irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el, több mint 30 elsőfilmes alkotó indulhatott útjára, többek között Jancsó Miklós, Gaál István, Mészáros Márta, Gothár Péter és Bereményi Géza