Tévéfilmek

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

A Fehér György-pályázaton nem egészestés, legfeljebb 70 perc hosszúságú televíziófilmek, valamint legfeljebb 2 epizódból álló és epizódonként minimum 25, maximum 50 perc hosszúságú televíziófilm-sorozatok kaphattak támogatást. Előnyben részesültek a gyermek- és ifjúsági témájú tervek, az esedékes magyar történelmi és kulturális évfordulókkal kapcsolatos tervek, illetve a magyar irodalmi művek feldolgozásai.

A névadóról dióhéjban:

Fehér György formabontó televíziós munkái újítóan hatottak a filmnyelv eszköztárára. A 70-es években rendkívüli főiskolás vizsgafilmjével, Shakespeare III. Richárd című művének tévéfilmre alkalmazásával robbant be a filmes szakmába. Az ő nevéhez fűződik József Attila verseinek és életútjának televíziós feldolgozása is.