Hétfőn indult Sopronban és Barcs kistérségben a Digitális Átállás Tesztprogram

Közzétéve: 2012. május 9.

null

108835-ös cikk (Aranyosné, Fodor, Buda – 587x387)

Karl Károly, az NMHH nyilvántartási és tájékoztatási főosztályának vezetője a Hírcentrumnak nyilatkozik Sopronban

A nyolc hónapon át tartó program célja az országos digitális átálláshoz kapcsolódó állami gondoskodás gyakorlatának tesztelése. A hét elején Sopronban és a Barcsi kistérségben elindult projektet sajtótájékoztatón jelentették be az NMHH vezetői.

A két régióban hétfőtől mintegy 4500 szociálisan kiemelkedően rászorult személyt keresnek fel az NMHH által megbízott kérdezőbiztosok – tájékoztatott május 3-án, csütörtökön, Sopronban Aranyosné Börcs Janka főigazgató, valamint 4-én, pénteken, Barcson Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes. A főigazgató és az elnökhelyettes mellett Karl Károly főosztályvezető nyilatkozott az állami segítségnyújtás részleteiről.

Aranyosné Börcs Janka és Mátrai Gábor sajtókonferenciáján elmondta: a tesztprogram eredményeit a hatóság folyamatosan felhasználja az országos digitális átállás projektje során. A konkrétumokat ismertetve részletes tájékoztatást adtak arról, milyen feltételeknek szükséges megfelelni ahhoz, hogy valaki részt vehessen az állami segítségnyújtásról szóló programban. Kérdésekre válaszolva elmondták: a tesztprojekt első, felmérési szakasza, az arról szóló tájékoztató levelek megérkezését követően, május elejétől július végéig tart.

108835-ös cikk (Aranyosné, Fodor, Buda – 587x387)

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója, Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Buda Dóra, az NMHH belső kommunikációs osztályának vezetője Sopronban

Ez idő alatt a kérdezőbiztosok tájékoztatják az érintetteket a digitális átállás folyamatáról, és a digitális műsorterjesztési mód előnyeiről. Miután a felmérők meggyőződtek arról, hogy a felkeresett, szociálisan rászorult személy jogosult az állami támogatásra (vagyis rászorultsága mellett kizárólag analóg földfelszíni módon televíziózik), és azzal élni is kíván, segítenek az igénylés kitöltésében. A beérkezett igényeket az NMHH kiértékeli, majd ezután kerülhet sor - várhatóan a nyár végétől kezdődően - a tesztprogram második, beszerelési szakaszára, amely az előadók szerint novemberben zárulhat.

A hagyományos analóg földfelszíni televíziózás és a modernebb, digitális vétel közötti minőségi különbséget mind a két helyszínen szakmai bemutatóval demonstrálták a hatóság mérésügyi szakemberei.

Az NMHH vezetői Sopronban Fodor Tamás, Barcson Karvalics Ottó polgármestert kérték fel arra, hogy részt vegyen előadóként a tájékoztatókon. Mind a két polgármester pozitívan nyilatkozott a programról, hangsúlyozva annak hasznosságát mind a helyi mind az országos átállásra vonatkozóan.