Nemzetközi együttműködés az NMHH és a CRTA között

Közzétéve: 2012. június 22.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Ciprusi Rádió és Televízió Hatóság (CRTA) együttműködése révén magyar minta alapján kezdte meg működését egy, a térségben egyedülálló monitoring-rendszer Cipruson.

Az átadott monitoring-rendszer az NMHH által használt „IRIS” a ciprusi igényekhez igazított változata.

Andreas Petrides, a CRTA elnöke a hivatalos átadást megelőző sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar hatóságnak a szakmai segítségért.

A CRTA által felállított rendszer háttértára 26 televíziós és 24 rádiós műsorszolgáltató műsorainak 90 napig történő tárolását teszi lehetővé. A tárolt anyagokat a ciprusi hatóság 10 munkatársa tudja használni egyidejűleg, azonban a tervek szerint az archívumhoz hozzáférhetnek majd más közigazgatási szervek, illetve kutatók is.

A ciprusi hatóság elnöke az együttműködéssel kapcsolatban elmondta, hogy a rendszer létrehozásában történő magyar közreműködésre 2010 őszén, a belgrádi EPRA (European Platform of Regulatory Authorities – Szabályozó Hatóságok Európai Platformja) ülésen kérte fel Szalai Annamáriát, az NMHH elnökét. A magyar hatóság már a találkozón biztosította együttműködési szándékáról a CRTA-t.

Az NMHH küldöttségét Auer János, a Médiatanács tagja vezette, aki a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közös munkából származó haszon mellett az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvben foglaltak is ösztönöznek a szakmai együttműködésre.

Ennek megfelelően az NMHH munkatársai minden szakmai segítséget megadtak ahhoz, hogy a ciprusi hatóságnál egy modern, a szakmai feladatokhoz igazodó monitoring-rendszer működhessen. Auer János hozzátette: a CRTA azért döntött a magyar minta átvétele mellett, mert az IRIS rendszer a legmodernebb technológiával készült, megbízható, gyakorlatias és nem utolsó sorban gazdaságos, mert a működést vezérlő szoftvereket az NMHH munkatársai fejlesztették. A rendszerátadás mellett szerepet kapott a tapasztalatcsere is, amelynek keretében az NMHH szakemberei megosztották tudásukat a ciprusi hatóság munkatársaival.

Auer János reményét fejezte ki, hogy az átadott rendszer legalább olyan jól szolgálja majd a ciprusi hatóságot, ahogy az IRIS az NMHH-t, és hozzájárul ahhoz, hogy megvalósuljon a CRTA célja, hogy a ciprusi hatóság a térség vezető szabályozó hatósága legyen, amelyik képes megfelelni a digitális médiakörnyezet kihívásainak.

A sajtótájékoztatót követően a Médiatanács tagja és Andreas Petrides leleplezte a két hatóság együttműködését megörökítő emléktáblát.

Az eseményen jelen volt dr. Botos Balázs, Magyarország ciprusi nagykövete, aki szerint az együttműködés nem csupán a két hatóság számára fontos, hanem Ciprus és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak erősítésében is nagy szerepet játszik.