Új médiaértés-oktató központunk tízezer gyermeket fogad majd évente (+ videó, hanganyag)

Közzétéve: 2012. szeptember 7.

null
Évente tízezer látogatót – elsősorban 9-16 éves fiatalokat – vár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Budapesten, a Hűvösvölgyi út 95. szám alatt létrehozandó, és a működését hamarosan megkezdő interaktív médiaértés-oktató központjába – mondta el Szalai Annamária szeptember 7-én az mr1 Kossuth rádió 180 perc és a köztévé Ma reggel című műsorában. Az NMHH elnöke az MTV stúdiójában azt is hozzátette: a hatóság minden, ezzel járó költséget magára vállal.

Hamarosan elindítja kísérleti programját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyermekeknek és fiataloknak készülő interaktív médiaértés-központja, amelynek nevére szeptember 20-ig várja az ötleteket a hatóság.

Szalai Annamária, MTV Ma Reggel (587x332)

Szalai Annamária, az NMHH elnöke pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a jelenleg H95-nek nevezett, Budapesten, a Hűvösvölgyi út 95. alatt kialakítandó központ nevére pályázatot hirdetett a hatóság gyerekeknek, fiataloknak, melynek részleteiről a www.h95.hu oldalon található részletes információ.

A széleskörű összefogással, a telekommunikációs cégek és a médiaszolgáltatók támogatásával megvalósuló központ élményszerű, gyakorlati foglalkozások keretében arra szeretné rávezetni az oda látogató 9-16 éveseket, hogy miként találhatják meg maguk az értéket a médiában, és hogyan tudják a magunk javára fordítani az infokommunikációs technológiákban rejlő lehetőséget – közölte a hatóság elnöke.

A házba látogatók játékos körülmények között készíthetik el saját tévéhíradójukat, rádióműsorukat, szerkeszthetnek újságot vagy alkothatnak reklámot, de megtanulnak eligazodni az internetes közösségi oldalakon is, és ahhoz is segítséget kapnak majd, hogy miként viszonyuljanak a világhálón fellelhető káros tartalmakhoz.

Szalai Annamária elmondta azt is, hogy a kísérleti program után várhatóan jövő évtől a rendes működését is megkezdő médiaértési központ évente mintegy tízezer gyermeket fogad majd határon innen és túlról egész napos foglalkozásokra, de a ház a tanárok és a szülők számára is nyitva áll. A ház működtetésének költségeit a hatóság finanszírozza.

Az MTV Ma reggel című műsorában Szalai Annamária közölte: bízik benne, hogy minél több iskola felveszi a tanrendjébe is ezt a lehetőséget, annál is inkább, mivel a Nemzeti Alaptanterv most már nagy hangsúlyt fektet a médiaértésre.

„Azt szeretnénk elérni, ha (a gyermekek és a fiatalok) saját maguk ismernék fel az értékeket, és a különféle médiumoknak, eszközöknek az előnyeit használnák” – hangsúlyozta az NMHH elnöke.

(MTI/NMHH – Kommunikációs igazgatóság)