Kollarik Tamás tartott előadást az Iránytű dokumentumfilmes napon, Miskolcon

Közzétéve: 2012. szeptember 19.

null

2012. szeptember 15-én szombaton rendezték meg az Iránytű dokumentumfilmes napot Miskolcon a Jameson CineFest 9. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül. Az eseményen Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a testület filmtámogatási rendszerének átalakításával megbízott koordinátor, valamint Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének vezetője is részt vett.

A 9. Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén immár harmadik alkalommal adott helyet az IRÁNYTŰ címet viselő dokumentumfilmes programnak. Az esemény szakmai fórumán mind a filmkészítői, mind a támogatói oldal képviseltetette magát, amelynek köszönhetően lehetőség nyílt a párbeszédre.

Nyilvános konzultáció a hálózatsemlegesség aktuális kérdéseiről_cikkbe

Kollarik Tamás mutatta be a Médiatanács filmtámogatási rendszerét

A miskolci Művészetek Házában megrendezett dokumentumfilmes nap programjában kiemelt téma volt az új hazai pályázati rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok megosztása, valamint beszélgettek a magyar dokumentumfilmek külföldi esélyeiről, koprodukciós lehetőségekről is.

Kollarik Tamás a hazai állami pályázati források lehetőségeiről megtartott kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy több mint egymilliárd forint jutott magyar filmalkotásokra a Médiatanács támogatási rendszerén keresztül, amelyből több mint 70 alkotást és rendezőt támogatott. A Médiatanács tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a tanács a támogatási tevékenységek között is kiemelt fontosságúnak tartja a filmtámogatási rendszerét, éppen ezért tavasszal döntött a teljes film- és médiatámogatási rendszerének megújításáról. A program a Magyar Média Mecenatúra nevet kapta.

A program két nagyobb egységre különül el. Egyrészt a médiaszolgáltatók rezsi és műsorgyártást támogató pályázataira, másrészt a filmkészítés támogatására - mondta Kollarik. A filmes pályázatokat a Médiatanács – tisztelegve híres magyar alkotók munkássága előtt – Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes-, Ember Judit dokumentumfilmes-, Macskássy Gyula animáció filmes-, Egri Lajos forgatókönyves- és Fehér György tévéfilmes pályázat néven hirdette meg. Szintén az idei évben került kiírásra a Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázat, és a Médiatanács elindította a Neumann János-pályázatot is, amely keretében az online világban megjelenő kulturális termékek kaphatnak támogatást.

A találkozón Kollarik Tamás, és Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének vezetője elmondták, hogy a Médiatanács a pályázatok kiírásakor figyelembe vette a filmszakmai szervezetek észrevételeit, javaslatait, így az jelentősen egyszerűbbé, átláthatóbbá és tervezhetőbbé vált. Elmondták, hogy jelentősen nőtt a filmek készítésére fordítható keretösszeg is. A tavalyi közel 446 millió forint kiosztott támogatás idén 200 millió forinttal lesz több, így idén már összesen 645 millió forintból készülhetnek a filmes alkotások.

A fórumon a szakemberek kérdésekre is válaszoltak, és felhívták a figyelmet a pályázók gyakori hibáira. Kiemelték, hogy a Médiatanács továbbra is nyitott az együttműködésre, konzultációra az alkotókkal, a producerekkel, vagy a filmszakmai szervezetekkel, hiszen kiemelt ügyként kezeli a filmes támogatások helyzetét.