Amit a gyermekvédő zárról tudni érdemes

Használjon szűrőt az ártalmas tévéműsorok és a káros honlapok ellen!

2012. szeptember 25.

  • Szeretné, ha gyermeke védve lenne az erőszakos tévéműsoroktól?
  • Szeretné, ha gyermeke okostelefonja letiltaná az internetes pornográf találatokat?
  • Szeretné, ha gyermeke a távirányítóval még véletlenül sem kapcsolhatna egy drogdílerekről szóló adásra?

 

Felelős szülőként joggal aggódunk amiatt, hogy gyermekeink olyan műsort is megnézhetnek, amiket nem az ő életkoruknak szánnak, hogy olyan internetes oldalakra kattinthatnak, amelyek nem az ő korosztályuknak való. Ha szeretné megóvni gyermekét a káros médiatartalmaktól, használja a készülékek gyermekvédő funkcióit!

Sokkoló internetes tartalom (belső kép – 587x391)

Tévékészülékek: beépített védelem

Üsse fel tévéjének használati útmutatóját vagy érdeklődjön kábeltévé-szolgáltatójánál, új készülék vásárlásakor az eladónál, hogyan lehet beállítani a gyermekvédő zárat. A beállítás után a felnőtteknek szóló adást általában csak egy több számjegyű kód megadásával lehet megnézni. A kódot a tévé vagy a műsorvételhez szükséges készülékek, a set-top-boxok távirányítójával kell beütni.

Egyes készülékeknél csak egy-egy adott csatorna teljes műsorfolyamához nehezebb hozzáférni, ezek főleg a régebbi televíziók, vagyis a 4:3-as képarányú, döntően képcsöves készülékek. Ha egy, előzetesen a gyermekeknek letiltott csatornára kíván valaki kapcsolni, az csak akkor jelenik meg, ha beüti a távirányítón a korábban megadott kódot.

A modernebb televíziók felismerik a korhatárjelzést és az egyes műsorszámokat külön-külön osztályozzák. Ha egy adott csatornán egy felnőtteknek szóló műsor megy, az csak akkor jelenik meg, ha a tévéző beüti a távirányítón a korábban megadott kódot. Egyébként, ha a 18-as korhatárkarika ki van téve, nem jeleníti meg az adást.

Van módja arra is, hogy a készülék előlapi nyomógombjait tiltsa le, így távirányító nélkül a televízió nem kapcsolható be, és csatorna sem választható az előlapi gombokkal.

Ha gyermekének saját tévéje van, készülékén már eleve ne állítsa be azokat a csatornákat, amelyek többsége nem az életkorának megfelelő tartalmú műsorokat ad.

A gyermekvédő zár használatában és a gyermekek korosztályának legmegfelelőbb műsor kiválasztásában segít a Tévézz okosan program is – www.tevezzokosan.hu, amelyet a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség üzemeltet. A részletekért kattintson a weboldalra.

Ügyeljen arra, hogy a gyermekvédő kódot gyermeke ne tudhassa meg, és ne találhassa ki könnyen!

 

Számítógépek: biztonsági beállítások

A családi számítógép védelmére is gondot kell fordítani, ha meg kívánja óvni gyermekét az internetes veszélyektől.

Érdemes külön bejelentkező felületet kialakítani a gyermekek számára és külön jelszóval védett felületet a szülőknek. Így könnyebben elvégezhetőek a gyermekvédelmi beállítások.

Az internetforgalom gyermekvédelmi célú korlátozására több lehetőség is rendelkezésre áll. A részletekért kattintson a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete honlapjára.

Vannak olyan gyermekvédelmi szoftverek, amelyek kiszűrik a böngészőből a felnőtt tartalmakat, vagy amelyek a háttérben figyelik a csevegőoldalak használatát és szükség esetén letiltják azt. Elérhetőek olyan programok, amelyekkel időzár is tehető az internetes játékokra, például úgy, hogy csak hétvégén lehessen azokat elindítani.

Léteznek gyermekbarát böngészők is, amelyeket kifejezetten a kicsik számára fejlesztettek ki. Ezeket telepítve és használva a felnőtt tartalmakat is kiadó találatok helyett csak játékok, oktatófeladatok, mesék nyílnak meg. Az általános böngészők egy részét is át lehet állítani gyermekbarát verzióra. Használja ki a gyermekvédelmi beállításokat azokon a számítógépeken, amelyekhez gyermeke is hozzáférhet!

A részletekért kattintson a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete honlapjára!

Lehetőség van az otthoni netkapcsolatot szétosztó hálózati eszközök, routerek beállítására is, hogy azok egyáltalán ne kapcsolódhassanak a károsnak tartott lapokhoz.

Az otthoni gépeken kívül a gondoljon a táblagépek, notebookok internetes beállításaira is!

 

Telefonok: ingyenes szűrőprogramok

Internetezni nemcsak számítógépen lehet. Gondolt már arra, hogy gyermekének telefonját levédesse? Ugyanis, ha gyermekének telefonja használható internetezésre – pl. az okostelefonok –, akkor arra is alkalmas, hogy akár felnőtteknek szóló internetes honlapokat nyisson meg. Szűrőprogramokat önállóan vagy szolgáltató útján is telepíthet. A részletek elérhetőek a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete honlapján.

Keresse meg mobilszolgáltatóját, és kérje, hogy állítsák be gyermeke készülékén az ingyenesen elérhető gyermekvédő zár szolgáltatást. Magát a telefonkészüléket nem kell átállítani, a mobilszolgáltató távolról elvégzi a szükséges változtatásokat. Fontos, hogy a szolgáltatás lemondása csak ügyfélkódos azonosítás után tehető meg, így elkerülhető, hogy gyermeke felülírja a szülői szándékot.

A telefonra szabott gyermekvédelem szolgáltatónként (Telekom, Telenor, Vodafone) letiltja a felnőtt tartalmakat, a csevegőprogramokat, az emelt díjas szolgáltatásokat vagy egyes erőszakos telefonos játékokat.

Nemcsak a gyermekének telefonját érdemes beállíttatnia, hanem a szülői telefonokat is – minden készüléket, amely a gyermek kezébe kerülhet a környezetében.

 

A technikán túl

Mint minden technológiai megoldás, a gyermekvédelmi eszközök sem tökéletesek. Ahogy nőnek a gyermekek, ahogy bővülnek számítógépes ismereteik, annál nehezebb lesz hatásos eszközt találni az érdekükben, mert megtanulják kijátszani őket.

Ezért a leghatékonyabb megoldás, ha szülőként aktív szerepet vállal! Vegyen részt családja, gyermeke életében! Ne hagyja egyedül gyermekét tévénézés, internetezés közben! Beszélgessen gyermekével arról, amit látott, olvasott, mi az, amit nem ért, és arról, milyen műsor, honlap miért lehet káros. Meséljen neki arról, mi az, amit érdemes megnézni és mi az, amit nem. Élvezze a gyermekével együtt töltött időt, és a gyermekvédő zárra ritkán lesz szükség.

A legjobb védelem gyermeke számára maga a figyelmes szülő!