Huszonnyolc nagy kínai animációs cég vezetője a kínai–magyar filmnapon

Közzétéve: 2013. augusztus 26.

null
Kínai és magyar animációs filmes szakemberek, cégvezetők tartanak tematikus találkozót a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja (MMM) keretében hétfőn Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).

[Az MTI-től átvett közlemény]

Kínai filmnapok, belső kép (587x391)

Vang Jung, a Kínai Animációs- és Internet Kultúra Szövetség főtitkára (balra) híve az együttműködésnek

A Médiatanácsot a budapesti kínai nagykövetség kérte fel a találkozó megszervezésére, amely hosszú folyamat eredményeként jött létre: a 2011-es sanghaji filmszemlén például egy héten keresztül magyar filmeket vetítettek, majd tavaly az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeztek kínai filmfesztivált - idézte fel Kollarik Tamás, a Médiatanács filmtámogatásokért felelős tagja a találkozót megelőző sajtótájékoztatón.

David Xu (Hszü), a Csengdui Animációs Szövetség elnöke elmondta: Szecsuán tartomány székhelye fejlett animációs iparáról híres, hozzávetőleg ezer cég tevékenykedik ma ebben az iparágban, évi 100 milliárd jüant meghaladó összbevétellel. Az általuk készített évi több mint 10 ezer percnyi animációs film és játékszoftver-animáció csaknem harmada a nemzetközi piacon is vevőre talál.

Wang Yong (Vang Jung), a Kínai Animációs- és Internet Kultúra Szövetség főtitkára arról szólt, hogy noha jelenleg az amerikai filmmel erősebbek a kapcsolataik, szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani az európai, azon belül a magyarországi szakemberekkel.

A jelenlegi delegációban 28 nagy csengdui cég vezetője vesz részt, akiknek célja, hogy aktív kapcsolatokat létesítsenek magyar partnerekkel – tette hozzá.

Varsányi Ferenc főszervező, az MMM animációs bíráló bizottságának tagja közlése szerint a tematikus találkozó délelőtti szekciójában 15 magyar animációs stúdió tart prezentációt a kínai vendégeknek, akik így átfogó képet kaphatnak arról, mennyire színes és változatos a magyar animációs filmgyártás. A prezentációkat délután személyes találkozók, megbeszélések követik.