Országgyűlés: a kulturális bizottság elfogadta az NMHH tavalyi beszámolóit

Közzétéve: 2013. október 21.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csak panaszra járhat el a kiegyensúlyozottság kérdésében, a bírságok kiszabásakor pedig a fokozatosság elvét követi – hangzott el a testület tavalyi tevékenységének beszámolójáról szóló vitában az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának hétfői budapesti ülésén. A bizottság mind az NMHH tavalyi hírközlési munkájának, mind a médiatanács 2012-es tevékenységének beszámolóját általános vitára alkalmasnak találta.

[MTI-hír]

Koltay András, a médiatanács tagja elmondta: a túl hangos reklámok bírságolásakor a testület a fokozatosság elvét követi, így akit már többször szankcionált, az egyre magasabb összegű büntetésre számíthat.

Novák Előd (Jobbik) az ülésen közölte, a médiatanács döntése értelmében nem minősül gyűlöletbeszédnek és kirekesztőnek, hogy egy riportban kimondták: Kerecsenden a betörések többségét roma családok követték el. Koltay András erre reagálva kijelentette: a médiatanács csak azt mondhatja ki egy műsor esetében, hogy történt-e jogsértés, de ezzel az aktussal nem hagyja jóvá, nem támogatja az abban elhangzott véleményt.

Novák Előd és képviselőtársa, Pörzse Sándor egyaránt kifogásolta, hogy a Jobbik alulreprezentált a hírműsorokban. Novák Előd emellett kevesellte a határon túliakról szóló hírek arányát, amely, mint mondta, még a közmédiában sem éri el az öt százalékot. Ugyancsak kevésnek nevezte a magyar történelemről szóló filmek támogatására szolgáló forrásokat. Szerinte a kis rádióknak túl nagy adminisztrációs terhet jelent a műsorkvótákkal kapcsolatos adatszolgáltatás, ugyanakkor kifogásolta, hogy több mint harminc rádió még mindig nem teljesíti a magyar zenei kvótákat. Ugyancsak rákérdezett a Neo FM megszűnésére.

Kollarik Tamás médiatanács-tag beszámolt arról, hogy a filmtámogatási program – a Magyar Média Mecenatúra keretében – 2011 óta több mint 3 milliárd forinttal járult hozzá hazai független filmek készítéséhez, eddig több mint 250 alkotás készítése indulhatott el.

Auer János, a médiatanács másik tagja a Neo FM rádió egykori működtetőjéről, az FM1 Zrt.-ről szólva közölte: a hatóság olyan kedvezményeket adott a rádiónak, amelyet más médiaszolgáltatók is megkapnának. Hangsúlyozta: minden olyan jogi lehetőséget megragadtak, amely lehetőséget adhatna a kintlévőségek behajtására. 
A rádiók adatszolgáltatásáról azt mondta: ehhez minden médium ingyenesen kapott egy szoftvert a hatóságtól, amely által könnyen monitorozhatják saját műsoraikat.

A hírközlési beszámoló kapcsán Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főosztályvezető közölte: a hatóság mind a piac bemutatását, támogatását, mind a verseny élénkítését fontos feladatának tartja.

Novák Előd a beszámolóval kapcsolatban kifogásolta, hogy a hírközlési piac 76 százalékát mindössze három cég birtokolja, az internetpiacon a magyar cégek aránya tíz százalék alatt van, és nemzetközi összehasonlításban is drága a szélessávú internet, valamint szóvá tette a frekvenciadíjakból származó bevételek csökkenését.

Puska Attila, az NMHH frekvencia- és azonosító-gazdálkodási főosztályának jogi munkatársa elmondta: a 3 milliárd forintos frekvenciadíj-csökkenés egy díjrendelet-módosításból származik, amelyet egy európai parlamenti döntés előzött meg.