Parlamenti igen az NMHH kettőezer-tizenegyes beszámolóira

Közzétéve: 2012. november 20.

null
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) beszámolóját a hatóság hírközlési területen végzett 2011. évi tevékenységéről. Szintén elfogadta a ház az NMHH önálló hatáskörű szerveként működő testület médiatanács tavalyi évről szóló jelentését.

[MTI/NMHH]

A médiahatósági döntésekben illetékes médiatanács a 2011-ben megtartott 43 ülésén összesen 2050 döntést hozott – derül ki abból a beszámolóból, amelyet hétfőn 247 igen és 82 nem szavazat mellett fogadott el az Országgyűlés.

A médiatanács tevékenységével foglalkozó fejezet bemutatja a testület döntéseit és a folyamatban lévő ügyeit, peres eljárásait, valamint az Európai Bizottság részére készített beszámolót is tartalmazza. Külön fejezet foglalkozik a tartalomelemzéssel és a támogatásokkal.

A beszámoló az új médiatörvények alkalmazásának első egy évéről szól; emlékeztet arra az egyeztetési folyamatra, amelyet a hatóság kezdeményezett az életbe lépő új médiaigazgatási szabályokról a nyomtatott és az internetes sajtó, majd az elektronikus média képviselőivel. A hatóság széles körű párbeszédet folytatott a műsorterjesztők és a médiaszolgáltatók képviselőivel a társszabályozási szerződések megkötéséről, valamint a termékmegjelenítésről, a kiskorúak védelmét szolgáló hatékony műszaki megoldásokról és a piktogramokról kiadott médiatanácsi ajánlásokról azok elfogadása előtt – olvasható a dokumentumban.

A jelentés megemlíti a médiaszolgáltatási díjak kiszámításának új modelljét, amelyeknek köszönhetően a díjak csökkentek és arányossá váltak. Folytatódott a lejáró rádiós frekvenciák újrapályáztatása: a tanács tavaly 51 pályázati felhívást tett közzé, nyolcban nyertest is hirdetett, a korábbi jogosultakkal pedig összesen 184 alkalommal kötött ideiglenes, hatvannapos szerződést – derül ki az elnöki bevezetőből.

A beszámoló szerint a médiatanács 2011-ben is folytatta a közszolgálati tartalmakat és közösségi médiaszolgáltatásokat támogató tevékenységét. Az elosztható pályázati keretek és a nyertesként kihirdetett pályázóknak megítélt összegek 2011-ben jelentősen növekedtek. Amíg 2010-ben 699 millió forintos keretösszegre lehetett pályázni, addig 2011-ben már 12 pályázaton lehetett támogatást igényelni, összesen kétmilliárd forint értékben.

A beszámoló tartalmazza azt is, hogy a korábbi törvény értelmében 161 nem nyereségérdekelt és közműsor-szolgáltató működött Magyarországon, közülük 81 kérte átminősítését közösségi médiaszolgáltatóvá, ebből a médiatanács ötvenet ismert el. Az el nem ismert szolgáltatók kereskedelmi jellegűvé váltak.

Az Országgyűlés hétfőn az NMHH 2011-es hírközlési tevékenységéről szóló beszámolót is elfogadta. Ebből kiderül, hogy a szolgáltatóknak még fejlesztéseket kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy a digitális átállás menetrendje szerint meghatározott célokat elérjék. A magyar háztartások 14 százaléka, vagyis 570 ezer család érintett a digitális átállásban. A hatóság célja, hogy a szociálisan leginkább rászorulók is láthassák a digitális földfelszíni sugárzással fogható csatornákat, ehhez az érintettek 10 százaléka kaphat állami támogatást a hatóságon keresztül.

A beszámoló azt is tartalmazza, hogy a magyarországi mobilszolgáltatók árai relatíve még mindig a legmagasabb közé tartoznak Európában, ezért meg kell találni a piaci versenyképesség javításának módját. Az NMHH továbbra is elsősorban egy új mobilfrekvencia értékesítésétől várja az verseny fokozódását.

A hatóság jelentéséből kiderül, hogy 2011-ben az internet-szolgáltatók 25 százaléka nem tüntette fel a szerződésekben jól láthatóan a garantált le- és feltöltési sebességet. Szintén a tavalyi évi tevékenységhez tartozik az NMHH-nak az a lépése, amellyel arra kötelezte a mobilszolgáltatókat, hogy csak kérésre aktiválják drága internetes szolgáltatásaikat.