Folytatódhat a digitális közszolgáltatások fejlesztése

Az NMHH pályázatot ír ki a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára

Közzétéve: 2013. október 28.

A digitális gazdaság a nemzetgazdaság egyik húzóágazata. Napjainkban egyre több kereskedelmi, pénzügyi, oktatási és kulturális szolgáltatás épül online eszközökre, melyek használatához elengedhetetlen a mobil-adatforgalom elérhetővé tétele a lehető legszélesebb lakossági és vállalkozói rétegek számára.

Az online szolgáltatások között társadalmi fontosságuk miatt kiemelt helyet foglalnak el a digitális közszolgáltatások, amelyek működtetéséhez szintén megfelelő infrastruktúra, korszerű technológiai háttér és frekvenciabázis szükséges.

Az NMHH ezért pályázatot hirdet a 450 MHz-es frekvenciasáv jelenleg még kihasználatlan, szabad blokkjára. A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő pályázó kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz.

A frekvencia segítségével hatékonyabbá tehető az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok pedig bekapcsolhatóak lesznek az országos digitális vérkeringésbe.

A frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, hatékonyabbá teheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és olyan sokakat érintő szolgáltatások fejlesztéséhez járulhat hozzá, mint az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszerek.

Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek („smart metering”), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

A szabad frekvenciablokk pályázati díja 150 millió forint. A nyertes pályázó az első négy évben évi 132 millió, az ötödik évtől pedig 265 millió forint frekvenciadíjat fizet be az államkasszába.

A pályázati felhívás tervezete a kapcsolódó tartalomra kattintva érhető el.