A Médiatanács döntött a Klubrádió közösségi frekvenciájáról

Közzétéve: 2013. október 31.

null

A Médiatanács Dr. Karas Monika elnökletével szerdai ülésén tárgyalt és döntött a Budapest 92,9 és a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciák ügyéről.

Mint ismert, a Klubrádió hét évre érvényes szerződéssel rendelkezik a Budapest 95,3 MHz-es kereskedelmi frekvenciára.

Dr. Karas Monika az NMHH és a Médiatanács elnöke augusztusi hivatalba lépése óta a vezetői döntést igénylő ügyeket sorra véve tájékozódott többek között a Budapest 92,9 MHz közösségi frekvenciára vonatkozó szerződés kérdésében is.

Mivel egy tulajdonos egy vételkörzetben csak egy rádióadót üzemeltethet, a Médiatanács elnöke felkérte az NMHH Hivatalát, hogy az irányadó bírósági ítéletek és a hatályos médiaigazgatási szabályok figyelembevételével tekintse át, milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy lehetővé váljon a rádió zökkenőmentes frekvenciaváltása.

A Hivatal előterjesztése alapján a Médiatanács a szerdai ülésen arról határozott, hogy a hatóság hivatalból eljárást indít a Klubrádió Budapest 92,9 MHz-es frekvenciára szóló műsorszolgáltatási szerződésének hatósági szerződéssé történő átalakítására. A testület ezzel párhuzamosan megteszi a szükséges lépéseket a rádió közösségi médiaszolgáltatásként való elismeréséhez, amely lehetővé teszi az ingyenes sugárzást.

A közösségi frekvencia használatának alapvető feltétele az, hogy a Klubrádió, a Médiatanács és az NMHH Hivatala közösen teremtse meg a zökkenőmentes átállás lehetőségét. Fontos feltétel az is, hogy a rádiót üzemeltető vállalkozó a hatályos jogszabályoknak megfelelően benyújtsa a médiaszolgáltatás közösségivé nyilvánításához szükséges iratokat és nyilatkozatokat, illetve az átállással egy időben a rádió végleg befejezze működését a 95,3 MHz-es frekvencián.