Kollarik: hatékony és eredményes a médiatartalmak felügyelete

Közzétéve: 2013. november 20.

null
Hatékonynak és eredményesnek nevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának felügyeleti munkáját a tanács tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló parlamenti vitájában Kollarik Tamás, a testület tagja.

[MTI-hír]

Kollarik Tamás szerdán elmondott expozéjában eredményesnek értékelte a hatóság azon ajánlásait is, amelyeket a kiskorúakra káros tartalmak jelölésével, az ehhez kapcsolódó műszaki megoldások alkalmazásával, valamint a termékmegjelenítéssel kapcsolatban alkottak meg a médiumok, valamint a szülők számára.

Elmondta: ajánlásuknak is köszönhető, hogy folyamatosan csökken a kiskorúakra káros tartalmakkal kapcsolatos jogsértések száma, tavaly 49 ilyen törvénysértést állapítottak meg. Ugyanígy javított a jogkövetésen a termékmegjelenítéssel kapcsolatos hatósági ajánlás is – közölte.

A médiatanács, amely tavaly csaknem 2300 döntést hozott, a sajtószabadság érvényesülésével együtt a demokratikus nyilvánosság fenntartását tartja fő feladatának a vonatkozó jogszabályok betartatása mellett – ismertette.

Beszámolt arról is: kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatos kritikának hét esetben adtak helyt tavaly és három alkalommal állapították meg az emberi méltóság védelmének megsértését. Összesen 187 alkalommal döntöttek a médiaigazgatási szabályok megsértéséről.

A kiegyensúlyozottsággal kapcsolatban elmondta: ez nem jelenti a szerkesztői szabadság aránytalan korlátozását, arra például nincs ráhatása a testületnek, hogy egy hírműsornak mely eseményről kell beszámolnia. Az egyoldalú tájékoztatás csupán egy hír közlésével kapcsolatban állapítható meg – fűzte hozzá, azzal együtt: arra sincsenek hatással, hogy az egyes politikai erők milyen arányban jelennek meg a médiumokban.

Az emberi méltóság védelmének megsértésekor nem az egyes ember jogainak védelmét látják el – mint mondta, erre akár a polgári jog, akár a büntető jog nyújt alapot – hanem az emberi jogok alapvető értékét védik, azt, hogy sérült-e az emberi méltóság tiszteletének kultúrája.

Fontos feladatnak nevezte az állami tulajdonban lévő földfelszíni frekvenciákkal való felelős gazdálkodást, és azt mondta: a jogbiztonság érdekében a médiatanács a lejáró vagy lejárt hullámsáv-jogosultságok kiosztásának mielőbbi lezárására törekszik. Tavaly 21 frekvenciahasználati jog járt le, a médiatanács tizenhétben hirdetett eredményt, 44 pedig a megelőző évről csúszott át 2012-re.

Emlékeztetett: a pályázatokat a szakmai szervezetekkel véleményezve írták ki. Hozzátette: 2012-re minden rádiós jogosulttal áttértek a hatósági szerződésre a korábbi médiaszolgáltatási szerződésről, ez pedig átláthatóbb viszonyokat és kedvezőbb díjszabást eredményezett. A frekvenciadíjak átlagosan 25 százalékkal csökkentek – közölte -, azok igazodnak a vételkörzet nagyságához, valamint az ott élők vásárlóerejéhez. A változatás által számos szolgáltató került kedvezőbb helyzetbe, míg a frekvenciaköltsége egyik rádiónak sem emelkedett – tette hozzá.

A reklámhangerőkkel kapcsolatos ellenőrzésekről szólva azt mondta: a szankciókban a fokozatosság és az arányosság elvét követik, tavaly három esetben szabtak ki bírságot.

Elmondása szerint jelentősen emelkedett a rádiókban sugárzott magyar zenék aránya, amelyre a médiatörvény a közösségi rádiók esetében a zenei műsorokon belül 50 százalékos arányt ír elő, míg az egyéb rádiók esetében 35 százalékosat.

Szólt arról is, hogy a társszabályozásba bekapcsolódott négy szervezet közül három tudományos, kutatási tevékenységet is végez, és ezt teszi a médiatanács Médiatudományi Intézete is, amely háttértanulmányok készítésével, konferenciaszervezéssel és kiadványokkal segíti a hatóság és az érintettek munkáját.

A médiumok tartalmát ellenőrző monitoring főosztály vizsgálja a többi közt a gyermekcsatornák reklámkínálatát, a termékmegjelenítést, a társadalmi sokszínűség megjelenítését és a kereskedelmi tévék bulvárosodását.

Kollarik Tamás beszélt az értékes tartalmak készítésének támogatására szolgáló Magyar Média Mecenatúra programról is. Közölte: tavaly összesen 2,3 milliárd forintot osztottak ki a pályázók között, nyolc filmpályázat, valamint négy, rádiókat és televíziókat segítő támogatási mód keretében.

A médiumok a rezsiköltségeikhez, műszaki fejlesztéseikhez kérhettek segítséget, valamint műsorkészítéshez, míg a filmesek a többi közt ismeretterjesztő művekhez, dokumentumfilmekhez, animációs alkotásokhoz, tévéfilmekhez, forgatókönyvíráshoz, online filmekhez pályázhattak.

Mint mondta, eddig 81 film készült el támogatásuk által, jövőre várhatóan 140 fog. Számos alkotást díjaztak a hazai és nemzetközi fesztiválokon.

Kollarik Tamás a beszámolóját úgy összegezte: a médiatanács a partnerségre, az értékteremtése és az emberek érdekeinek érvényesítésére törekszik, és nem az elrettentés vagy a bírságolás célját követi, ösztönzéssel és preventív megoldásokkal kívánja jogkövetésre sarkallni a médiumokat.