A digitális tévék után jönnek a digitális rádiók?

Közzétéve: 2014. január 29.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezésében január 28-án Budapesten tartotta szakmai találkozóját a digitális rádiózás bevezetésében érintett piaci szereplők és szabályozó hatóságok tevékenységét összehangoló WorldDMB fórum.

DMB1

Fotók: Sebestyén Gábor

A digitális rendszerek (DAB/DAB+) forradalmasítják a rádiózást, és számos előnyt jelentenek a hallgatók számára. A digitális technológiával egy frekvencián akár 10-20 rádiós csatorna műsora is továbbítható, valamint a hallgatók autózás közben, kedvezőtlen terepviszonyok mellett is mindig egyenletes vételminőségben rádiózhatnak. A digitalizált jel sokkal jobb hangzást biztosít, valamint lehetővé teszi képi-szöveges kiegészítő információk átvitelét is.

A digitális rádiózás hazai helyzetéről és a budapesti szakmai találkozóról Dr. Kissné Akli Máriát, az NMHH Médiafrekvencia-tervezési és Koordinációs Osztályának vezetőjét kérdeztük.

– Hol tart hazánkban a digitális rádiózás?

– Magyarország a régióban elsőként írt ki pályázatot a digitális rádiós műsorszórás elindítására még 2008-ban. Az Antenna Hungária kísérleti sugárzása jelenleg 7 rádió, a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, a Magyar Katolikus Rádió, a Klubrádió, a Lánchíd Rádió és az Inforádió műsorait teszi digitális minőségben elérhetővé Budapesten és környékén. A három adóberendezés mintegy 30%-os lakossági ellátottságot biztosít. Bízunk benne, hogy hamarosan befejeződik az országos hálózat kiépítése is, az európai trendeket figyelembe véve azonban várhatóan még hosszú ideig együtt fog élni az analóg és digitális rádiózás.

Melyek a mai budapesti fórum legfontosabb témái?

– A workshopon több szempontból is elemeztük a digitális rádiózás lehetséges fejlődési irányait. Vári Péter az NMHH főigazgató-helyettese a digitális rádiózás hazai helyzetét mutatta be. A szakértők áttekintették a technológia európai fejlődési tendenciáit és szót ejtettek az analóg lekapcsolást lehetővé tevő szabályozási környezet kialakításának kérdéseiről is. A németországi szakértő a rádiós hálózatok tervezéséről, telepítéséről és üzemeltetéséről tartott érdekes előadást, a WorldDMB elnöke pedig a hallgatók és a reklámozók számára a digitális rendszerek által megnyíló új lehetőségekről beszélt. A digitális rádiózásban élenjáró országok tapasztalatait összegezve elmondható, hogy a hallgatók különösen nagyra értékelik a széles műsorválasztékot és a kiváló hangminőséget. Erről egyébként a résztvevők a helyszínen is személyes élményeket szerezhettek a mintegy 30-40 kiállított készülék kipróbálásával.

Európa hol tart az új technológia bevezetésében?

– A digitális rádiózás bevezetésének lehetőségét a 90-es években kezdték vizsgálni Európában, amikor az FM sáv telítettsége miatt új rádiós platform használatba vételére mutatkozott igény. Jelenleg 16 európai országban van jelen állandó szolgáltatásként a földfelszíni digitális rádiózás és számos országban, köztük hazánkban is kísérleti sugárzás zajlik. A televíziózással ellentétben az analóg adók lekapcsolására elfogadott nemzetközi határidő nincs. A jelenlegi tendenciák alapján elsőkét várhatóan Norvégia fogja megszüntetni az analóg rádiózást 2017-2019 körül. A technológia elterjedését jelentősen segíti, hogy egyre több autógyár épít be digitális adások vételére alkalmas készüléket az új modellekbe, illetve az otthon használható rádiók ára is jelentősen csökkent. Sok ország piacán már akár 20 euróért is vásárolhatók egyszerűbb digitális asztali készülékek.

DMB2