Dargay Attiláról elnevezett új pályázatot írt ki a Médiatanács

250 millió forintos pályázati keretösszeg magyar animációs sorozatok elkészítésére

Közzétéve: 2014. március 3.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának legfrissebb, 250 millió forint keretösszegű Dargay Attila-pályázatát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap bonyolítja le a Magyar Média Mecenatúra program részeként. A filmtámogatásban mérföldkőnek számító kiírás célja, hogy olyan értékes filmsorozatok szülessenek napjainkban is, amelyek méltó folytatásai lehetnek a nagy múltú magyar animációs filmgyártásnak. A felhívás névadója az öt évvel ezelőtt elhunyt Dargay Attila Balázs Béla-díjas animációs rajzfilmrendező, akinek figuráit Vuktól Gusztávon át Szaffiig afrikai, ázsiai és dél-amerikai országok is megismerték.

Tizenhárom részesre tervezett gyermek-, ifjúsági és családi témájú animációs filmsorozatok kaphatnak támogatást a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának legfrissebb pályázati felhívásának köszönhetően. A Dargay Attila-pályázat célja, hogy olyan közszolgálati célú filmalkotások kerüljenek a tévéképernyőkre, amelyek a magyar kulturális értékeket hasonlóan színvonalasan képviselik az animáció nyelvén, mint az évtizedekkel ezelőtt világhírűvé vált emblematikus hazai rajzfilmsorozatok (pl. Pom-pom meséi, Magyar népmesék, Mézga család). A filmeket jövő év végéig kell elkészíteni, a televíziós premiert vállaló televízióknak pedig 2016 végéig kell azokat elsőként bemutatniuk. A keretösszeg 250 millió forint, a Médiatanács a tervezett összköltség 80 százalékát támogatja.

Az eljárásban olyan filmsorozatok kaphatnak támogatást, melyek a Médiatanács által 2011 óta meghirdetett animációs filmek gyártását célzó pályázati eljárásokban legalább egy alkalommal és legalább egy részre már nyertek el támogatást. A televíziós kereslet ugyanis jóval nagyobb a sorozatokra, mint az egyedi alkotásokra. Azáltal, hogy már támogatott filmek további epizódjaira lehet pályázni, lehetővé válik, hogy már bizonyított, értékes alkotások történetét bővítsék tovább. A Médiatanács a pályázat révén a világon is ismert és elismert magyar animációs rendezők, alkotócsapatok  értékteremtő, a magyar kultúra gazdagításához hozzájáruló munkáját mozdítja elő és támogatja.

A pályázónak a sorozatot a támogatott részek figyelembe vételével, azokkal összhangban 13 részesre kell kiegészítenie azzal, hogy az egyes részek hosszának meg kell egyeznie az utolsóként támogatott rész vagy részek hosszával. Az eljárás többszakaszos: az első szakaszban, március 24-ig a pályázónak a filmsorozat ötletét kell beküldenie, a második szakaszban, április-májusban a konzultáció zajlik, majd a harmadik szakaszban várják a teljesen kidolgozott pályázati anyagokat. A Médiatanács július 8-ig dönt a nyertesekről. A pályázati felhívás linkje elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapjáról.

Fontos előrelépés a pályáztatásban az, hogy az elbírálásakor előnyben részesül az a pályázó, aki vállalja, hogy elkészíti a film angol nyelvű vagy angol feliratos, fesztiválszereplésre alkalmas változatát is; aki a filmet átadja valamely online médiaszolgáltató számára, különösen közművelődési vagy közoktatási célra; illetve aki helyi vagy közösségi televíziótól is hoz a film második bemutatására szóló szándéknyilatkozatot.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási szakterülete működik közre a pályázati eljárás lebonyolításában. A pályázatra vonatkozó minden információ elérhető a tamogatas.mtva.hu honlapon is. Az egyes eljárásokkal, illetve a jelentkezésekkel kapcsolatos esetleges kérdéseket a kerdesek@tamogatas.mtva.hu email címre várják. A többi pályázó tájékoztatása érdekében valamennyi kérdés és válasz a honlapon is megjelenik.

A Médiatanács az önálló animációs filmeket, illetve háromrészes sorozatokat a Macskássy Gyula-pályázatán támogatja, amelyen 2011 óta 49 alkotás nyert összesen 427 millió forintot. Az idei keret 180 millió forint, a legutóbbi fordulóban tíz alkotás jutott forráshoz.