A szülő a szűrőprogramok helyett a pedagógia eszközökben hisz

Lakossági internethasználat 2013 – az NMHH tavalyi kutatásának összefoglalója

Közzétéve: 2014. április 16.

null
Hogyan próbálják a szülők megvédeni vagy korlátozni a gyerekeiket az internetezés során, és mennyire eredményesek ebben? Mennyire érzékenyek az internetezők a magánszférájuk megsértésére? Milyen gyakran vásárolnak az emberek interneten, és mennyire jellemző, hogy online fizetési módot választanak? Mennyire elterjedt Magyarországon a QR-kód használata? Legutóbbi felmérésében többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az NMHH 2009 óta minden év végén nagymintás országosan reprezentatív felmérést készít a magyarországi internetező népességről. A vizsgálatban a legalább 14 éves és legalább heti rendszerességgel internetezők vesznek részt, őket az interneten keresztül, online kérdőívvel keressük meg és faggatjuk az internetezési szokásaikról, tapasztalataikról, esetleges fogyasztói panaszaikról. A felméréseket minden évben ugyanolyan mintavételi, kérdezéstechnikai és elemzési módszerek alapján végzi el az Ariosz és az NRC kutatócég közösen a hatóság számára, így megbízható időbeli összehasonlításra is lehetőségünk van.

Legújabb kutatási eredményeink alapján egy év alatt jelentősen megnőtt az okostelefonon vagy táblagépen internetezők aránya. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy háttérbe szorulna az internetezés a személyi számítógépeken (pc), hanem inkább azt látjuk, hogy az eszközök repertoárja bővül, színesebbé válik.

Még mindig a pc-n szeretünk jobban netezni

Negyvenéves kor felett egyértelműen a számítógépes internetezés dominál, míg az iskolások 80 százaléka telefonon vagy tableten is netezik. A felhasználói élmény azonban még a kisképernyőn netezők szerint is elmarad a nagyképernyős használattól: még a kamaszok a 90 százaléka is jobban szeret számítógépen internetezni, pedig közülük már majdnem minden második többet használja a telefonját online tevékenységekre, mint a pc-t.

A mobilinternetezésnél egy év alatt jelentősen nőtt az olyan mobil útválasztó eszközök (routerek) használata, amelyekkel akár öt eszköz között is megosztható a mobil internet (szemben a csak egy felhasználót kiszolgáló adatkábellel és USB-stickkel).

Egyre kevesebb háztartásban akadályozza az internetezést valamilyen eszköz hiánya, de a többfős háztartásban élő internetezőknek még így is a 45 százaléka számolt be arról, hogy nincs otthon elég gép, nincs router, vagy az internet megosztása során nagyon visszaesik a sebesség.

Az is látható, hogy az internetezők között egyre több a digitális világban jártas felhasználó. Az okostelefonosok 80 százaléka végez online tevékenységet a telefonján – leginkább a naptárt vagy az emlékeztetőt, a levelezést és az időjárás-jelentést nézik meg az interneten, míg legutóbbi felmérés óta pedig leginkább az online csevegés aránya nőtt meg. A vásárlási szempontok közül csak közepesen fontos, hogy az okostelefon olcsó legyen, toronymagasan vezet viszont az az igény, hogy sokáig bírja az akkumulátora.

Ötből négyen használják vásárláshoz a hálót

Jó hír az internet-előfizetőknek és -szolgáltatóknak, hogy egy év alatt jelentősen javult az előfizetők véleménye a szolgáltató által nyújtott sebességígéret betartásáról, különösen a mobilinternetesek körében. 2013 végén a helyhez kötöttre előfizetők 86, a mobilnetre előfizetők 77 százaléka úgy tapasztalta, hogy szolgáltatója mindig vagy többnyire biztosítja a szerződésben vállalt sebességet.

Az internethasználat „tartalmi” oldalát tekintve is egyre több felkészült felhasználó van Magyarországon. Bár a szolgáltatójával vagy hivatallal, közigazgatási szervvel csak minden negyedik, illetve minden hatodik intézett ügyet a karácsonyt megelőző hónapban online (is), addig vásárolni, vásárláshoz előkészülni például már az internetezők négyötöde szokott az interneten. Egy év alatt jelentősen megnőtt (50-ről 56 százalékra) azok aránya is, akik valamely áruért, szolgáltatásért az interneten keresztül fizettek. Egy másik modern technikai megoldás, amellyel akár ügyintézni, vásárolni is lehet: a QR-kód. Ilyet tízből már kilenc internetező látott, és az okostelefonosok egyharmada használta is már – azaz okostelefon-készülékével beolvasta a kódot, hogy így eljusson egy újság, egy hirdető vagy egy szolgáltató weboldalára.

Az internetezők ma már tájékozódásra és szórakozásra is legalább annyit használják a világhálót, mint a televíziót, a rádiót vagy a nyomtatott sajtót. Ami a többiekkel való kapcsolattartást illeti, itt a net által kínált lehetőségeket – e-mail, csevegés, internetes telefon – ugyanolyan mértékben vesszük már igénybe, mint a mobiltelefonok klasszikus funkcióját, a telefonhívást.

Már az óvodások is neteznek egyedül

Ezért is lehet sok szülőnek igénye arra, hogy valamilyen módon ellenőrizhesse a gyermeke internetezését. A kamaszokkal élő internetezők (akár nagykorúak, akár ők maguk is kamaszok) elmondása szerint a 14 és 17 év közöttiek háromnegyede szokott úgy internetezni számítógépen, hogy nincs jelen felnőtt, de az óvodásokkal élő internetezők 10 százaléka is már azt mondta, hogy a hat évnél fiatalabb gyerekek szoktak náluk otthon táblagépen vagy telefonon egyedül, felnőtt segítsége nélkül netezni.

A gyermekkel élő fiatal- és felnőtt korú internetezők kis része számolt be arról, hogy a szülő telepített szűrőprogramot a gyerek által is használt számítógépre (18%) vagy telefonra, táblagépre (11%). Ennek jelentős részben az az oka, hogy a szülők jobban bíznak más, pedagógiai eszközökben, másrészt viszont azzal is szembesülniük kell, hogy a gyerekek legalább olyan felkészült internetezők, mint ők vagy még náluk is felkészültebbek. A felnőttek fele azt gondolja, hogy ő legalább olyan felkészült az internethasználatban, mint a gyerek, a kamaszok nagy többsége viszont azt mondja, hogy a gyerekek jóval többet tudnak a szülőknél.

A kutatási eredmények összefoglalóját jobb oldalon, a „Kapcsolódó dokumentumok” dobozból lehet letölteni.

Bármilyen további kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal: info@nmhh.hu.