Konzultáció a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázatról

Közzétéve: 2014. április 29.

null
A szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciasávok értékesítéséről és a pályázati dokumentáció tervezetéről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014. április 29-én konzultációt tartott.

Karl Károly, Vári Péter és Takách Zsuzsanna (587x391px)

Karl Károly, az NMHH hírközlésfelügyeleti főosztályának vezetője, Vári Péter főigazgató-helyettes és Takách Zsuzsanna kommunikációs igazgató | Fotó: Sebestyén Gábor

Az NMHH tájékoztatót tartott a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok jellemzőiről, a szabad frekvenciablokkok használatáról és a használat körülményeiről, továbbá a frekvencia használatával végezhető tevékenységről, a pályázat eljárásrendjéről, formájáról és alapvető szabályairól.

A sikeres pályáztatás érdekében a hatóság a hírközlési szakma képviselőivel egyeztetett a frekvenciapályázat dokumentációjának tervezetéről azért, hogy megismerje a lehetséges pályázók kérdéseit, észrevételeit.

A konzultáción szóban feltett, illetve a konzultációra érkezett írásbeli kérdéseket a Hatóság a konzultáció időpontjától számított tíz napon belül írásban megválaszolja, és a válaszokat – az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 33. §-ban foglalt törvény által védett titkok kivételével – internetes honlapján közzéteszi.

A pályázati dokumentáció-tervezetben a frekvenciahasználati jog időtartama 15+5 év. A még ki nem osztott frekvenciasávok használati jogának értékesítése erősíti a gazdasági versenyt és elősegítheti a fogyasztóbarát árak kialakulását.

A sikeres pályáztatást követően tovább növekednek hazánkban a szélessávval ellátott területek, gyorsabb lesz az elérhető fel- és letöltési sebesség, így mindenki számára biztosított lesz, hogy az információs társadalom részesévé váljon.