Az NMHH kiírta a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázatot

Közzétéve: 2014. május 22.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közzétette a Magyarországon korábban mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900, az 1800 MHz továbbá a 26 GHz-es még ki nem osztott frekvenciasáv részek hasznosítására vonatkozó pályázati dokumentációt. A pályázók 2014. június 16-án adhatják be jelentkezésüket.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) célja a szélessávra alkalmas és nem használt frekvenciák értékesítésével a gazdasági verseny erősítése, és a szélessávú hálózatok kiépítésének gyorsítása. A jövőben tovább növekednek hazánkban a szélessávval ellátott területek, nagyobb lesz az elérhető le- és feltöltési sebesség is, így mindenkinek lehetősége lesz az információs társadalom aktív részesévé válni.

A magyar gazdaság számára hosszú távon fontos, hogy a szélessávú mobilszolgáltatás lehetőség szerint az ország szinte teljes területén bárki számára elérhetővé váljon. Azon túl, hogy ez nem csak az előfizetők és a szolgáltatók érdeke, a frekvenciahasználat aktivitása egy ország gazdasági mutatója is egyben. Minél nagyobb a területi lefedettség és gyorsabb az adatforgalom, annál inkább biztosított a gazdaság digitális vérkeringése.

A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni. Az egyszeri értékesítési díjminimum 104 milliárd forint. Az értékesítendő használati jog a szolgáltatók számára megfelelően tág teret biztosít az üzleti tervezhetőségre, a hosszú használati idő növeli a befektetési kedvet és csökkenti a befektetői kockázatot. A 800 és 2600 MHz-es sávok új sávként nyílnak meg a mobil szolgáltatások számára. A 800 MHz-es sáv a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettségének biztosítására.

Az NMHH a stratégiai partnerként kezelt hírközlési szolgáltatók részvételével lefolytatott konzultáció és a beérkezett konstruktív észrevételek feldolgozását követően 2014. május 22-én közzétette a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok hasznosítására vonatkozó pályázati dokumentációt. A jelentkezéseket 2014. június 16-án adhatják be a pályázók az NMHH 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. szám alatti épületében. A pályázati dokumentáció anyaga „Kapcsolódó dokumentumok” címszó alatt letölthető.

A pályázati eljárás nyelve a magyar, de a pályázók széleskörű tájékoztatása érdekében NMHH angol nyelven is megjelenteti a pályázati dokumentációt.

2014. május 22.