Az NMHH Bűvösvölgye bemutatkozott az első európai médiaértés-konferencián

Közzétéve: 2014. május 28.

null

Párizsban tartották meg az első nemzetközi médiaértés-konferenciát az UNESCO és az Európai Bizottság szervezésében a héten kedden és szerdán. A rendezvényen több mint 40 ország 85 szervezetétől érkeztek résztvevők elsősorban Európából, de képviseltette magát a kontinensen túlról többek között India, Brazília és Nigéria is. A találkozón részt vett Karas Monika, az NMHH elnöke, aki elmondta, a magyar hatóságot a május 15-én nyílt Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ által felkeltett nemzetközi szakmai figyelem nyomán hívták meg a találkozóra.

magic valley illustration

A rendezvényt több kezdeményezés mellett elsősorban az EMEDUS-projekt eredményeinek értékelésére és megosztására hozták létre, amely három évvel ezelőtt indult, és az európai médiaértés-műveltség 27 országra kiterjedő felmérésére és annak növelésére tett javaslatokat. A konferencia társszervezője az UNESCO Globális Szövetség a Média- és Információértés Partnerségéért (GAPMIL) programja. A fórumon audiovizuális szakemberek, kormányzati szervek, médiahatóságok, szakmai intézetek, szakértők, tanárok, civil szervezetek, kutatók találkoznak annak érdekében, hogy elősegítsék a médiaműveltség növelését, az együttműködést nemzeti és nemzetközi szinten, és megvitassák, milyen módon érhetők el ezek a célok a lehető legeredményesebben. A konferencia egyik fő törekvése, hogy a médiaértés-oktatás területe minél több nemzeti tantervbe épüljön be – Magyarországon ez már a Nemzeti Alaptanterv része.

Az NMHH előadása a Szabályozó hatóságok, valamint a média- és információértés című szekcióban hangsúlyozta, hogy a globális gondolkodásnak lokális cselekedetekben kell megnyilvánulnia, így ennek szellemében vállal felelősséget a magyar hatóság a gyermekek médiaértés-kompetenciájának fejlesztésében. A Bűvösvölgy a digitális térben való eligazodáshoz nyújtunk útmutatást a fiataloknak úgy, hogy közben élményszerű személyes megtapasztalásra, a helyes használatra és egészséges kritikára tesznek szert. Az előadást követő kérdésekből kitűnt, hogy az európai médiaipari döntéshozók behatóbban is meg kívánnak ismerkedni a Bűvösvölgyben zajló munkával, ezért az NMHH felajánlotta annak a lehetőségét, hogy ősszel Budapesten nemzetközi konferenciát rendezzen az oktatóközpont részletes szakmai bemutatására.