Szakhatósági hozzájárulásról döntött a Médiatanács

Közzétéve: 2014. május 29.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa előzetes szakhatósági hozzájárulást adott a Lumen Hungary Holding Zrt., valamint az Axel Springer SE és a Ringier AG részére, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fúziós eljárásaiban való felhasználás céljából.

Az Axel Springer és a Ringier, valamint a Lumen Zrt. 2014. január 23-án előterjesztett kérelmeikben a Médiatanács előzetes szakhatósági hozzájárulását kérték a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előtt indítandó fúziós eljárásokban történő felhasználás céljából. A GVH fúziós eljárásainak tárgya egyrészt az Axel Springer és a Ringier elkülönült portfólió állományának a Lumen Zrt. által történő megszerzése, másrészt a megmaradó portfólióállományukkal összefonódva az Axel Springer és a Ringier egyesülése.

A vállalkozások közötti összeolvadások engedélyezésével összefüggő versenyhatósági eljáráshoz kapcsolódóan a Médiatanács feladata szakhatósági eljárás keretében biztosítani, hogy a médiapiacon részt vevő vállalkozások fúziója esetén egy piaci szereplő se kerülhessen olyan erőfölénnyel járó helyzetbe, amely esetlegesen a tartalomkínálat szűkülését eredményezhetné. Az aktuális szakhatósági eljárás során a Médiatanács ezúttal is azonosította az érintett piacokat, majd az eljárásban azonosított piacokon megvizsgálta az erőfölényt okozó helyzet kialakulásának lehetőségét.

A vizsgálat szerint a független véleményforrások összevonás utáni szintje is képes lesz biztosítani a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését a médiatartalom-szolgáltatások releváns piacán. A  kérelmezők a Médiatanács  előzetes szakhatósági hozzájárulását a kiadástól számított hat hónapon belül használhatják fel, amennyiben a ténybeli, piaci és szabályozási körülmények nem változnak.

A vállalati fúziók tényleges engedélyezhetőségéről a GVH jogosult dönteni.