Elkezdődött a 15. Nemzetközi Hirosimai Animációs Filmfesztivál magyar résztvevőkkel

Közzétéve: 2014. augusztus 22.

null

Csütörtökön nyitotta meg kapuit Japánban az idén harminc éves múltra visszatekintő animáció biennálé, az ötnapos Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyen idén Magyarország díszvendég. A több száz meghívott részvételével megtartott megnyitót követő első esti versenyvetítésen már szerepelt magyar film, Bucsi Réka Symphony no. 42. című alkotása. Péntektől pedig megtekinthető a magyar animációt bemutatót kiállítás is a fesztivál látogatói számára.

Hirosima 1A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) koordinálásával összeállított, a Hirosimai Animációs Filmfesztiválra kiutazott magyar delegáció a fesztivál megnyitóját megelőzően találkozón vett részt Hirosima alpolgármesterével. Karas Monika (képünkön), a delegáció vezetője, az NMHH elnöke kifejezte Hirosima alpolgármesterének elismerését a kitartásukért, hiszen Hirosima az a város, amely a második világháborúban a legnagyobb pusztítást szenvedte el. A találkozón Karas Monika kiemelte, a magyar animációs filmművészetnek külön öröm az, hogy éppen idén lehet díszvendége a méltán rangos Hirosimai Animációs Fesztiválnak, amikor a magyar animációs százéves fennállását ünnepeli.  A 100. évforduló nekünk, magyaroknak fontos esemény, hiszen az animációs filmművészet Magyarországon nagy hagyománnyal rendelkezik, és mint ilyen, kultúránk kitörölhetetlen részévé vált. Ezek a rajzfilmek kapcsot jelentenek a generációk között. 

A találkozó után a delegáció tagjai meglátogatták a Hirosimai Atombomba Múzeumot, majd Karas Monika a Béke Emlékparkban koszorút helyezett el az elhunytak tiszteletére. A látogatás alkalmával az NMHH elnöke hangsúlyozta, nemcsak az áldozatok előtt róják le tiszteletüket, hanem azok előtt is, akik ez után a súlyos katasztrófa után új életet adtak a városnak egy mozgékony és életerős közösséget építettek a romokon.

hirosima 2

A hirosimai fesztivál első versenyprogram-vetítése csütörtökön este kezdődött meg 15 film bemutatásával, köztük volt Bucsi Réka Symphony no. 42 című szürreális kisfilmje is. A vetítés előtt nagyszabású, több száz meghívott részvételével megtartott megnyitót rendeztek a szervezők.

Hirosima, megnyitó (1)

A fesztivál első teljes napján, pénteken megnyílt a Magyarországot bemutató és a magyar animáció egyik neves képviselőjének, Keresztes Dóra munkáiból válogatást adó kiállítás egy rövid magyar fogadás keretében, amelynek létrejöttében a tokiói magyar nagykövetség munkatársai, valamint a Hirosimában alakult Japán-Magyar Baráti Társaság önkéntesei működtek közre.

Hirosima, megnyitó (2)

Karas Monika a kiállításmegnyitón megköszönte Kinosita Szajoko (Sayoko Kinoshita) asszonynak, a fesztivál igazgatójának a meghívást, és kiemelte, nagyon reméli azt, hogy a vetítések minden jelenlévőnek ugyanúgy tetszenek majd, ahogyan a magyar delegáció tagjainak, és bízik abban, hogy hasonlóan mély kulturális lenyomatot hagynak a filmek majd, mint amilyeneket azok a magyar társadalomban gyakorolnak.

Hirosima, megnyitó (3)

Kinosita asszony megköszönte az NMHH kiemelkedő támogatását, amely lehetővé tette azt, hogy ennyi magyar művész lehet jelen a fesztiválon, és hangsúlyozta, hogy a hozzá eddig érkezett személyes visszajelzések alapján a magyar filmek nagy népszerűségnek örvendenek a fesztivál nézőközönsége körében.