Sikeres volt a digitális átállás első éve

Közzétéve: 2014. november 5.

null

Magyarországon 2013. október 31-én lezárult a digitális átállás, és megszűnt a közel 60 éves múltra visszatekintő analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás. A fejlesztésnek köszönhetően új korszak kezdődött a televíziózásban, jelentősen kibővült az elérhető ingyenes tartalom és új szolgáltatások is megjelentek. A digitális földfelszíni adók áthangolásával együtt a 800 MHz frekvenciasávot is kiürítette a hatóság, ami előfeltétele volt annak, hogy ezeket a frekvenciákat mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására lehessen felhasználni.

Közel 1,8 millió háztartás állt át zökkenőmentesen a digitális televíziózásra hazánkban, és ennek során Magyarországon, Európában egyedülálló módon, a rászoruló háztartások állami segítséget kaptak az átálláshoz – hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Antenna Hungária Zrt. november 4-ei sajtótájékoztatóján. Több mint 150 ezer háztartásban szerelték be az NMHH munkatársai az ingyenesen átadott készüléket. Büszkék vagyunk rá, hogy lehetőségünk volt ennyi embernek segíteni, és örülünk, hogy elértük célunkat: senki sem maradt TV-műsor nélkül az átállás után – mondta el Aranyosné dr. Börcs Janka (képünkön), az NMHH főigazgatója.

ODAP illusztráció
(Fotó: Sebestyén Gábor)

A digitális átállással kapcsolatos feladatokat az NMHH az e célra létrehozott Országos Digitális Átállási Projekt (ODÁP) keretében végezte el. A projekt koordinálta, szervezte és felügyelte a hatóság számos belső szervezeti egységének és a közreműködő külső szervek tevékenységét. Óriási csapatmunka zajlott a háttérben, összesen 47 partnerszervezettel volt folyamatosan kapcsolatban az NMHH. Egy évvel ezelőtt, a második ütemben, október 31-én kapcsoltuk le az analóg televíziós műsorszórást hazánk egész területén, és kevesebb mint egy évvel ezután az így felszabadult frekvenciasávot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már hasznosította – hangsúlyozta ki az NMHH főigazgatója.

A széleskörű tájékoztató kampánynak, a hatóság, a műsorszóró és az érintett szervezetek közös munkájának köszönhetően a magyar háztartások zökkenőmentesen, rövid határidővel átálltak a digitális vételre, melynek köszönhetően tavaly november elején új korszak kezdődött a magyar televíziózásban – mondta Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A digitális átállás jelentette fejlesztésnek köszönhetően korszakváltás történt a televíziózásban. A legfontosabb változás, hogy a korábbi 3 helyett 8 ingyenes TV csatornát érnek el a nézők, köztük a legnépszerűbb közszolgálati és kereskedelmi csatornákkal. Jobb lett a képminőség, három közszolgálati csatorna esetében HD-minőségben érhetőek el bárki számára az egész országban, továbbra is ingyenesen a műsorok – tette hozzá Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Az egyszerű szoba- vagy tetőantennával fogható digitális földfelszíni televíziós sugárzás lehetővé teszi a nézők számára a HD-minőségű szolgáltatások elérését, a nyelvválasztási lehetőséget, a tartalom korhatár szerinti szűrését, a digitális gyermekzár alkalmazását és elektronikus programújság elérését is. A digitális átállás elévülhetetlen eredménye mindezeken felül az, hogy a felszabaduló frekvenciák révén a mobilszolgáltatások is tovább fejlődhetnek hazánkban.