3400-3800 MHz, meghallgatás: hatósági tájékoztató, szolgáltatói vélemények, termékek és technológiák kerültek napirendre

Közzétéve: 2014. december 16.

34003800_konzultacio_587x275px.jpg

A meghallgatás résztvevői | Fotó: Sebestyén Gábor

A 3400-3800 MHz frekvenciasáv jövőbeni hasznosításával kapcsolatos terveiről, a szabályozási környezetről és a tervezett eljárás folyamatáról tartott december 4-én nyilvános meghallgatást az NMHH.

Az esemény szakmai fórummal egészült ki, amelyen a frekvenciasávon nyújtható szolgáltatásokhoz szükséges berendezésekről tartottak előadást a gyártó cégek – az Ericsson Magyarország Kft., a Kapsch BusinessCom Kft., az Access Point Kft., a Huawey Technologies Hungary, a ZTE Hungary Kft., valamint a Carant Antenna Kft. –, ezzel is segítve a jelenlévő szolgáltatók felkészülését, a frekvenciasáv használatával kapcsolatos terveik megalapozását.

A nyilvános meghallgatáson az érdeklődők már az elérhető berendezések és technológia ismeretében hallgathatták meg a hatóság ismertetőjét a frekvenciasávról, az arra vonatkozó uniós és hazai szabályozási környezetről, valamint az értékesítési eljárás tervezett menetrendjéről.

Az NMHH olyan kérdéseket fogalmazott meg a megjelentek felé, amelyekről a későbbiekben hoz döntést, és ehhez szeretné megismerni – és lehetőség szerint figyelembe venni – a piaci szereplők véleményét is.

A nyilvános meghallgatáson a 3,5 GHz sávban jelenleg engedéllyel rendelkező szolgáltatók közül a Magyar Telekom Nyrt., az Invitel Távközlési Zrt., valamint az Antenna Hungária Zrt. képviselői szólaltak fel. Valamennyien kijelentették, hogy túl korainak tartják a döntéshozatalt a frekvenciák iránti igényükről, de érdeklődésüket fejezték ki a frekvenciasáv későbbi felhasználásával kapcsolatban.

A nyilvános meghallgatáson és a szakmai fórumon bemutatott prezentációk és a meghallgatásról készült képek elérhetőek a kapcsolódó anyagok között.