Magyar fejlesztésű műsorfigyelő informatikai rendszert vezetett be a máltai médiahatóság

Közzétéve: 2015. február 6.

null

Ciprus után Málta is átvette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kifejlesztett, egyedülállóan komplex magyar médiafigyelő rendszer egy szűkebb változatát a hazai szakemberek közreműködésével. A nemzetközi együttműködés erősítése céljából Karas Monika, a hatóság elnöke vezetésével NMHH-s szakemberek folytattak megbeszéléseket február 5-én Máltán a szigetország médiahatóságának vezetőivel és a Máltai Műsorszolgáltatási Tanács tagjaival.

Máltai médiafigyelő rendszer (ill.1)

A jó gyakorlatok nemzetközi megosztása kitűnő példa a partnerségen alapuló hatósági együttműködések létjogosultságára és hasznosságára – jelentette ki Karas Monika, az NMHH elnöke a február 5-ei máltai látogatásakor. Az elnök tárgyalásokat folytatott Anthony J. Tabone-nal, a máltai médiahatóság elnökével és Pierre Cassar főigazgatóval, valamint találkozón vesz részt a Máltai Műsorszolgáltatási Tanács tagjaival és a máltai közszolgálati média vezetőivel, Tonio Prtughese elnökkel és Anton Attard főigazgatóval. A megbeszéléseken egyeztették álláspontjaikat az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv tervezett módosítására vonatkozóan, és értékelték a tavalyi év második felében a magyar szakemberek irányításával üzembe állított Iris műsorrrögzítő rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat.

Karas Monika, máltai látogatásAz NMHH munkatársai által kifejlesztett Iris médiafigyelő informatikai rendszer egyedülállóan nagy adatbázist képes komplex módon, metaadatokkal ellátva feldolgozni: jelenleg több mint 8 millió műsoróra, 115 terabájtnyi adat, 141 rádió és televízió műsorfolyama képezi az elemzések alapját akár 1990-ig visszamenőleg. A többmodulos rendszer egy koordináló szerverből, csatornarögzítésért felelős kódolóegységekből, egy nagy kapacitású háttértárból és archiváló egységekből áll. Az adatok forrását egy többfajta bejövő jelet – kábel, műhold, digitális földi műsorszórás, IP – feldolgozni képes, ún. fejállomás biztosítja, a rögzített műsorok, reklámok pedig egy webes felületen felhasználóbarát módon kereshetők időpont vagy műsorcím szerint. A rögzítési rendszer nélkül a hatóság kénytelen lenne a médiaszolgáltatók adatszolgáltatására hagyatkozni, ami nagyban megnövelné az ügyek átfutási idejét.

A máltai hatóság 2013-ban kereste meg az NMHH-t a magyar-ciprusi együttműködés példája láttán, hogy tegye lehetővé az Iris rendszer adaptálását. Az ottani igényeknek megfelelően a máltai változat egy modulos, és 11 televízió 24 órás rögzítését végzi el. A szigetországban a magyar minta alapján most bevezetett rendszer egy videokazettán alapuló, elavult rögzítési megoldást váltott fel. A magyar kollégák távoli, internetelérésen keresztül irányították az üzembehelyezést a ciprusi hatóságnál alkalmazott módszer szerint, szükség szerint Skype-on adtak útmutatást az installálás befejezéséhez, végül az Irist használó máltai szakemberek számára háromnapos helyszíni tréninget tartottak.

Máltai médiafigyelő rendszer (ill.2)