Médiatanács: közel 50 millió forint rezsitámogatás közösségi tévéknek, rádióknak

Közzétéve: 2015. április 17.

null

Kilenc televízió és három rádió jutott pénzügyi forráshoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által kiírt ún. rezsipályázat legutóbbi fordulójában, a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A testület legutóbbi ülésén eredményt hirdetett a nyíregyházi és komlói rádiós pályázatokon. A Médiatanács legfrissebb tanulmányából kiderül, a kisebbségi szereplők megjelenése némileg csökkent 2014 második felében a hírműsorokban.

Mecenatúrás támogatások: rezsidöntések a közösségi médiaszolgáltatók javára, bővülnek a Kollányi-pályázat sorozatkategóriái

Az NMHH Médiatanácsa a közösségi tévék és rádióknak szóló, a fenntartási és üzemeltetési költségeik támogatását célzó 2015-ös, ún. rezsipályázat negyedik fordulójában, 12 médiaszolgáltató számára összesen 49,6 millió forint elosztásáról döntött. A sikeresen pályázó közösségi televíziók között található a pécsi Pannon, a balassagyarmati Ipoly Televízió, a derecskei Kék-Kálló TV, a Ladány Televízió, a Karcag Televízió, valamint a csurgói, a kisteleki, a nagykállói és az újpesti tévé. Kisközösségi rádióként nyert a Berettyó Rádió és a kisvárdai Friss FM, közösségi rádióként pedig a miskolci Európa Rádió. A testület 2011 óta a Magyar Média Mecenatúra programjában a rezsipályázatokon eddig 433 támogatói döntést hozott közösségi médiaszolgáltatók számára, mintegy 2,1 milliárd forint értékben. A grémium ezzel a támogatási formával hatékonyan ösztönzi a médiapiac sokszínűségének fennmaradását, hiszen a mecenatúrapályázatok nélkül ezeknek a kis médiaszolgáltatóknak a helyzete könnyen ellehetetlenülne.

A Médiatanács döntött az ismeretterjesztő filmek készítését támogató 2015-ös Kollányi Ágoston-pályázat módosításáról: a grémium kibővítette a támogatási kategóriákat a 4–8 részes, 24–26 perces vagy 48–52 perces sorozatok pályázati lehetőségével, amelyekre a támogatási arány a teljes gyártási költség legfeljebb 50 százaléka, és legfeljebb 3, illetve 5 millió forint lehet. Az eredeti kiírásban is szereplő önálló filmalkotások támogatására továbbra is lehet pályázni 24–26 perces, illetve 48–52 perces művekkel, valamint a 6–16 részes, epizódonként 3–5 perces rövidsorozatok terveivel, itt az igényelhető támogatás legfeljebb 75 százalék, és legfeljebb 10 millió forint lehet.

Határoztak a nyíregyházi és komlói rádiós frekvenciákra kiírt pályázatok nyerteseiről, ideiglenes szerződések a Tilos, a Gazdasági és a Mária Rádióval, döntés a UPC-Irány TV must-carry ügyében

A testület eredményt hirdetett a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázaton: a nyertes az egyedüli pályázó Európa Rádió lett. Pályázati vállalásának megfelelően hálózatba kapcsolja majd a Miskolc 90,4 MHz + Mezőkövesd 102,1 MHz frekvencián nyújtott médiaszolgáltatásával. A Komló 91,4 MHz helyi frekvencia közösségi hasznosítására kiírt eljárás is eredményes volt, ezen a Magyar Katolikus Rádió Zrt. nyújthat majd szolgáltatást.

A Médiatanács újabb, hatvan napra szóló ideiglenes hatósági szerződéseket kötött a Tilos Rádiót a Budapest 90,3 MHz-en működtető Tilos Kulturális Alapítvánnyal, a Gazdasági Rádiót a fővárosi 105,9 MHz-en üzemeltető Műsor-Hang Műsorszolgáltató Zrt.-vel, valamint a Mária Rádiót Budapesten és 11 vidéki körzetben sugárzó FM4 Rádió Kft.-vel tekintettel a szóban forgó frekvenciák még folyamatban lévő pályázati eljárásaira.

A grémium legutóbbi ülésén határozott arról is, hogy a miskolci IRÁNY TV médiaszolgáltató kérelmére indult általános hatósági felügyeleti eljárásban elmarasztalja a UPC Magyarország Kft.-t mint műsorterjesztőt, mert az az együttműködési kötelezettségének megszegésével megsértette a médiatörvényben és a Médiatanács korábbi határozatában foglalt továbbítási kötelezettséget (must carry).  A testület emiatt együttműködésre kötelezte a terjesztőt, amely ennek keretében köteles megtenni a jeltovábbításhoz szükséges műszaki intézkedéseket, illetve biztosítani a helyi televíziónak a műsorjel fejállomásra történő eljuttatásához szükséges műszaki és egyéb feltételeket.

Felmérés a társadalmi sokszínűség múlt félévi médiareprezentációjáról

Az NMHH 2014 második félévében is folytatta a hír- és politikai műsorokat feldolgozó kutatását. A mért társadalmi csoportok – kisebbségek, gazdasági szervezetek, érdekvédelmi szervezetek, civil szervezetek, nyugdíjasok, munkanélküliek, tanulók, fogyatékkal élők, egyházak – összes megjelenése a médiában a korábbi időszakokhoz hasonlóan közel 18 százalék volt. A nemzeti és etnikai kisebbségi szereplők megjelenése némileg csökkent, a korábbi 2,2–3 százalékhoz képest 1,9 százalékos arányt ért el. Az egyházi szervezetek kiemelt csoportokon belüli aránya 3 százalék volt, ebből a leggyakrabban a katolikus egyház képviseltette magát (46 százalék), leginkább a közszolgálati hírműsorokban, a második helyen a zsidó felekezetek álltak, ők a magazinműsorokban és a közéleti híradókban szerepeltek leginkább. Érdekesség, hogy a Magyarországon politikai vagy gazdasági céllal tartózkodó migránsokról szóló hírek száma a korábbi 13-ról 37-re ugrott. A tanulmány és a korábbi időszakokat átfogó jelentések teljes terjedelmükben elolvashatók a www.nmhh.hu oldalon.