Médiatanács: 14 ismeretterjesztő film támogatása 105,6 millió forinttal

Közzétéve: 2015. április 24.

null
A Tisza-gyilkosság, a dunavirágzás pusztulása, a Zrínyi-baleset, a 48-49-es és a világháborús komor témák mellett az egyedülálló, budai víz alatti barlangról és a kolozsvári századelős Hollywoodról is készülhetnek filmek a Médiatanács eheti ülésén született támogatási döntésnek köszönhetően.

A Kollányi-pályázat első fordulós nyertesei és filmfesztivál-támogatás

Az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra programjának ismeretterjesztő filmeket támogató idei felhívása nyomán, a testület eheti döntése alapján, a Kollányi Ágoston-pályázat első fordulójában 14 film terve nyert támogatást, a megvalósításhoz összesen 105,6 millió forint értékben. A nézők a Duna TV-n, a Spektrum TV-n, a Hír TV-n, a d1 Tv-n, a Promontor TV-n, a Szolnok Tv-n, a Líceum TV-n is találkozhatnak majd az alkotásokkal, amelyeknek 2016. október végéig kell elkészülniük. A támogatással a Médiatanács célja, hogy a tervezett, változatos témájú, színvonalas mozgóképek között minden tévéző találjon majd érdeklődésének megfelelő ismeretterjesztő filmet.

A sikeresen pályázó természetfilmek közé tartozik A dunavirág-mentőakció című film, amely a dunai kérészek szaporodását optikai okok miatt gátoló tahitótfalui híd problémájának megoldását járja körbe. Lerner Balázs Molnár János-barlang című alkotása Európa legnagyobb víz alatti barlangjának feltárását mutatja majd be, amely Budán található. Erdélyi János bortermő tájakat ismertető sorozata, a Jó boroknak szép hazája is folytatódhat a méltatlanul elfeledett, a furmint és a kadarka hazájának számító Szerémség, valamint a villányi borrégió meghosszabbításaként értelmezhető Drávaszög és Szlavónia epizódokkal.

A természetjárást és a magyar mondavilágban való barangolást ötvözi A magyarság totemállatai nyomában című támogatott filmterv. Jankovics Marcell Magyar szentek és boldogok című sorozata pedig Szent Lászlóval foglalkozó epizóddal egészül ki. Film forog majd a világhírű magyar hordóról és a hazai hordókészítő szakemberekről is. 16 részes rövidfilmsorozat látható majd az elhagyatott erdélyi templomokról, emellett az UNESCO által a fény évének nyilvánított 2015-ös év apropóján, a Fényévek című önálló filmben ismerkedhetünk meg a fénnyel kapcsolatos magyar tudományos kutatási eredményekkel és művészeti alkotásokkal. A Filmtett Egyesület A Szamos-parti Hollywood emlékei címmel, a korántsem közismert, de filmtörténeti jelentőségű, a századelőn működő kolozsvári filmstúdiónak állít emléket, ahol 70 filmet forgattak, többek között Korda Sándorral, Kertész Mihállyal, Blaha Lujzával, Jászai Marival, és amely a gyártási helyszíne volt az első magyar dráma-, illetve balladafeldolgozásnak is (Bánk bán, Tetemre hívás). A film rendezője a friss magyar alkotásokat a kolozsvári közönségnek is bemutató Filmtettfeszt főszervezője, Zágoni Bálint.

Számos történelmi témájú alkotás is látható majd: a Zrínyi és a vadkan – egy nemzeti tragédia nyomában című mű infotainment alapú feldolgozás lesz arról, hogyan dolgozik egy történész. A film megpróbálja kinyomozni, hogy ki vagy mi ölte meg Zrínyi Miklóst. A Gyilkosság a Herminamezőn Tisza István halálának körülményeit mutatja be, a Hová tűnt Mocsáry őrnagy?, című film – amelyet Szuchy Zsuzsanna rendez pedig a II. világháború magyar repülős tisztjei, köztük Horthy István emlékének nyomába ered a Magyar Roncskutató Egyesület segítségével. Az I. világháborús évforduló apropóján kétrészes film készül az isonzói és a piavei csatáról, a Hír TV-ben pedig a XIX. századi magyarirtásokról készülő filmet láthat majd a közönség Etnikai konfliktusok, népirtások 1848/49-ben címmel, a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően.

A testület 2011 óta több mint 1 milliárd 21 millió forinttal támogatta 129 ismeretterjesztő alkotás elkészülését, amelyek a filmes seregszemléken is jól teljesítettek, hiszen 20 különböző nemzetközi és hazai fesztiválon szerepeltek, ahol 10 díjat vagy különdíjat nyertek.

A Médiatanács döntött arról is, hogy 500-500 ezer forint értékű díjat ajánl fel a 2. Savaria Filmszemle és Workshopon a dokumentum-, kisjáték- és némafilm kategória nyerteseinek, amit idén júniusban rendeznek.

Kisközösségi frekvenciával kapcsolatos döntés

A Médiatanács a nyírségi Balkányban működő kisközösségi Alfa Rádió szolgáltatójára 30 ezer forintos bírságot szabott ki, mert egy 2015. januári adáshetet vizsgáló hatósági ellenőrzés feltárta, hogy a szolgáltató megsértette a szerződésében az ismétlések maximális arányára, valamint a közszolgálati műsorszámok minimális arányára vonatkozó vállalásait, illetve az erre vonatkozó jogszabályi előírást.

Az NMHH Médiatanácsa által támogatott ismeretterjesztő filmek
a 2015-ös Kollányi Ágoston-pályázat első fordulójában:

a pályázó neve

a filmalkotás tervezett címe

a rendező neve

a bemutatást vállaló média-szolgáltató

önálló/
sorozat (epizód)

a megítélt támogatás (Ft)

Archimedia Kft.

A világhírű magyar hordó/ Hordófilm

Nagy Anikó Mária

Duna TV
Promontor TV

önálló
50 p

8 400 000

Rövid leírás:

A magyar hordó szerepe, jelentősége és minősége a világpiacon, hordókészítő mesterek bemutatása, hazai és külföldi borász szakemberek véleménye. Hogyan készül a hordók Stradivarija?

CINEMA-FILM Kft.

Hová tűnt Mocsáry őrnagy?

Szuchy Zsuzsanna

Duna TV
Szolnok TV

önálló
50 p

7 230 000

Rövid leírás:

A II. világháború magyar repülőseinek, Mocsáry Istvánnak, Horthy Istvánnak és Csukás Kálmánnak a nyomába ered a Magyar Roncskutató Egyesület.

CINEMART Kft.

Jó boroknak szép hazája – a Délvidék (két tájegység – két önálló rész)

Erdélyi János

Duna TV

sorozat
(2*50 p)

9 750 000

Rövid leírás:

Folytatódik a sorozat a Szerémség bemutatásával, amelyet a furmint és a kadarka szülőföldjeként és Mátyás ivókútjainak forrásaként mára indokolatlanul elfelejtettek,, valamint a Drávaszög és Szlavónia ismertetésével, amely a villányi borrégió déli meghosszabbítása.

DocuVision Bt.

A magyarság totemállatai nyomában

Drexler Szilárd

Duna TV

önálló
50 p

9 000 000

Rövid leírás:

Természetjárás a madárnagyhatalom Magyarországon Szemadám György festőművész és szenvedélyes madarász, valamint Fodor Pál történész segítségével, lessátorokból figyelve, egyúttal a magyar mondavilágot is feltérképezve, azon belül a kócsag, a sólyom, a daru, a kuvik, valamint a gímszarvas, a róka és a vaddisznó esetét is.

Dunatáj Alapítvány

Gyilkosság a Herminamezőn

Zsigmond Dezső

Duna TV

önálló
50 p

6 240 000

Rövid leírás:

Tisza István gróf meggyilkolásának feldolgozása
a történelmi krimi köntösében dr. Csere Péter jogász könyve alapján.

EPS Kft.

Etnikai konfliktusok, népirtások 1848/49-ben

Bicskei Éva

Hír TV

önálló
50 p

7 500 000

Rövid leírás:

Magyarirtások 1848 júniusa és 1849 májusa között Erdélyben és a Délvidéken: tízezer magyar, ötezer román és több ezer szerb áldozatról vannak adatok. A film bemutatja a kiváltó okokat, továbbá a vérontás következményeit a magyar politikára és hadi helyzetre.

Filmtett Egyesület
(határon túli pályázó)

A Szamos-parti Hollywood emlékei

Zágoni Bálint

Duna TV

önálló
50 p

3 250 000

Rövid leírás:

Hiánypótló magyar filmtörténeti ismeretterjesztő film az 1913–1918 között Kolozsváron működő, Janovics Jenő által alapított filmstúdióról, ahol 70 filmet gyártottak, többek között Korda Sándorral, Kertész Mihállyal, Blaha Lujzával, Jászai Marival. Itt készült az első magyar dráma-, illetve balladafeldolgozás is (Bánk bán, Tetemre hívás).

FOCUS Media Center Kft.

Magyar szentek és boldogok. László herceg – A mondai hős/A magyar Szent György

Jankovics Marcell

Duna TV

önálló
25 p

8 000 000

Rövid leírás:

Szent László legendái: a kerlési csata, a váci egyház alapításának csodaszarvas-legendája, forrásfakasztás, a tordai hasadék keletkezése lova patkójának helyén, rabolt arany kővé változása az ellenség elé szórva stb.

FP Films Kft.

Zrínyi és a vadkan – egy nemzeti tragédia nyomában

Simonyi Balázs

Duna TV
d1 TV (Tata)

önálló
25 p

3 600 000

Rövid leírás:

Infotainment alapú feldolgozás arról, hogyan dolgozik egy történész: rekonstruálással, a legendagyártás folyamatának megértésével. A film megpróbálja kinyomozni, hogy ki vagy mi ölte meg Zrínyi Miklóst.

iamnewhere Kft.

Fényévek

Kosztolni Ildikó

Duna TV

önálló
50 p

9 000 000

Rövid leírás:

2015 az UNESCO döntése alapján a fény éve, ennek apropóján bemutatásra kerül, hogy Magyarország milyen technológiai innovációkkal, alkotásokkal, műhelyekkel emelkedik ki ezen a téren a tudományban és a művészetben: pl. Petzvál-lencse, Magyar Optikai Művek, KFKI-optikai kutatások, magyar lézerek; Moholy-Nagy László, a fényfestés művésze, Bordos László Zsolt, a 3D-vetítés, az épületfestés progresszív alkotója.

Kunt Ernő Képíró Műhely Egyesület

Isonzótól Piavéig

Osgyáni Gábor

Duna TV
Líceum TV (Miskolc)

sorozat
(2*50 p)

9 608 000

Rövid leírás:

Az I. világháború isonzói és piavei csatáinak helyszíni bemutatása, a frontvonal, a fellelhető emlékek megörökítése szakértők megszólaltatásával, digitális animációk, drónfelvételek készítésével, a 2015 júliusában induló Isonzó Expressz vonatút dokumentálásával.

Székely Szeretetszolgálat Alapítvány

Elnémult harangok

Erhardt Ágoston

Duna TV

rövid sorozat
(16*5 p)

6 000 000

Rövid leírás:

Ismeretterjesztő sorozat Erdély elhagyatott, romos műemlék templomairól.

T.ZS.M. Bt.

A dunavirág mentőakció

Balázs Gergely

Duna TV
Spektrum TV

önálló
50 p

8 250 000

Rövid leírás:

A Tahitótfalu melletti híd poláros fényű aszfaltja megtéveszti a dunavirágzáskor rajzó kérészeket, és tömeges pusztulást okoz, tetemeik elsíkosítják a járófelületet még az autók számára is. Magyar kutatók hatásos optikai fénysorompót hoztak létre, hogy megmentsék a rovarokat.

Természetfilm.hu

A Molnár János-barlang

Lerner Balázs

Duna TV
Spektrum TV

önálló
50 p

9 750 000

Rövid leírás:

Hogyan segíthet egy budai, Frankel Leó úti villamosmegálló melletti tavacska az evolúció legérdekesebb titkainak megfejtésében? Európa legnagyobb hidrotermális barlangjának víz alatti feltárását követhetjük nyomon.