Újabb tizennégy dokumentumfilm kapott támogatást

Közzétéve: 2015. április 30.

null
Az NMHH Médiatanácsa 107,4 millió forint értékben támogatta portréfilmek, gazdasági, történelmi és kulturális témájú dokumentumfilmek elkészítését az Ember Judit-pályázat idei első fordulójában, valamint május 11-ig meghosszabbította a rádiós hangjátékok készítését ösztönző Cserés Miklós-pályázat beadási határidejét. A testület határozott arról is, hogy következő ülésén napirendre veszi a TV2 Éden Hotel című műsorának szexuális bántalmazást tartalmazó április 27-ei adásával kapcsolatos eljárás megindítását, a folyamatban lévő hatósági vizsgálat első eredményei alapján.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 107,4 millió forint támogatásról döntött legutóbbi ülésén, amelyből 14 dokumentumfilm készülhet el. A Magyar Média Mecenatúra Program 2015-ös Ember Judit-pályázatának első fordulójában sikeresen pályáztak számos portréfilm tervével, ennek köszönhetően film készül Koszorús Ferenc II. világháborús zsidómentő tisztről, Sipos József orvosról, szobrászról, műgyűjtőről, Duma Andrásról, a moldvai csángóság költőjéről, Vaszi Leventéről, a Fölszállott a páva vetélkedő közönségdíjasáról, valamint három erdélyi cigány népzenészről.

Dokumentumfilmet forgatnak majd az egri börtönben alkalmazott meseterápiáról; a Londonban magyar kitelepültekből összeálló női kézilabdacsapat tagjainak életéről; a magyar szénbányászat jövőjéről, az elbocsátott márkushegyi bányászok sorsán keresztül; az amerikai magyar közösségek megmaradási esélyeiről, sorsáról, a clevelandi templomuk hányattatásainak apropóján; valamint egy elképzelt erdélyi falu valós lakói által megélt élettörténetek párhuzamos feldolgozásáról.

A történelmi témájú filmek között látható lesz egy Magyarország I. világháborús szerepének bemutatásáról szóló dokumentumfilm második része; a száz évvel ezelőtti, Z hipotézis fedőnevű, Erdély első elfoglalására irányuló romániai hadművelet hátterének kifejtése; a közelebbi múltból pedig az ÉK-’87 elnevezésű pártállami titkosszolgálati akció részleteinek megismertetése, amely a rendszerváltó elitben mutatkozott törésvonalak elmélyítését célozta.

A Médiatanács 2011 óta 167 dokumentumfilmet támogatott 1,3 milliárd forint értékben. A mecenatúra programban támogatott alkotások hazai és nemzetközi filmfesztiválokon is eredményesen szerepeltek, eddig több mint 150 fesztiválon szálltak versenybe, és közel 50 díjat nyertek.

A Médiatanács a mecenatúra program keretében két módosításról is döntött. A grémium kibővítette a forgatókönyvek írását támogató Egri Lajos-pályázat kedvezményezetti körét. A Casablanca című film magyar vonatkozásait, az akkori világháborús események tükrében feldolgozó Curtiz című forgatókönyv terve ugyanis adminisztrációs okok miatt maradt ki az április 21-én meghozott pályázati döntésből. A szóban forgó pályázatot újraértékelték, és a bírálóbizottság javaslata nyomán a Médiatanács 800 ezer forintos támogatást ítélt meg a Kolozsi László dokumentarista film noir forgatókönyvtervét benyújtó Halluci-Nation Kft.-nek, amely Topolánszky Tamás rendezővel tervezi majd a támogatott forgatókönyv alapján készülő film forgatását. A testület másik módosítási döntése szerint meghosszabbította a rádiós hangjátékok készítését ösztönző, 50 millió forint keretösszegű Cserés Miklós-pályázat beadási határidejét április 21-ről május 11-re.

A testület – Karas Monika NMHH- és Médiatanács-elnök kezdeményezésére – eheti ülésén tárgyalt arról, hogy az április 27-én a TV2 Éden Hotel című valóságshow-műsorában adásba került szexuális bántalmazás kapcsán, következő ülésén napirendre veszi a szóban forgó műsor vizsgálatát és a hatósági eljárás megindítását, a hétfőn, az elnök által kezdeményezett hatósági vizsgálat első eredményei alapján.

Helyi rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

Lezárult az Orosháza 88,6 MHz helyi rádiós frekvencia 2014. december 18-án megindított pályázati eljárása. A Médiatanács megállapította, hogy az egyetlen alakilag érvényes pályázati ajánlatot beadó Magyar Katolikus Rádió Zrt. ajánlata tartalmilag érvénytelen, így az egész pályázati eljárás eredménytelen. A felhívásra összesen – az említett cégen kívül – hárman pályáztak, az Orosházi Média Kft., a Magyar Múzsa Kft. és Tuska Milán. Ezen ajánlatok alakilag bizonyultak érvénytelennek. A Médiatanács felkérte az NMHH-t a frekvencia ismételt pályáztatásának előkészítésére.

A Sopron 104,6 MHz helyi frekvencia pályázati eljárásában megtörtént a benyújtott egyetlen pályázati ajánlat alaki vizsgálata, amelynek eredményeképpen a Médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Magyar Katolikus Rádió Zrt.-t, mert az ajánlatot alakilag érvényesnek találta.

pályázó neve

a filmalkotás tervezett címe

önálló/
sorozat

a rendező neve

az első bemutatást vállaló média-szolgáltató neve

a megítélt támogatás
(Ft)

Asociata Audiovizuala Argo

1, 2, 3 – avagy egy hangszer, két tájegység, három életút

önálló, 50 p

Boros Lóránd

Duna Televízió

7 875 000

Rövid leírás:

Portré három erdélyi cigány népzenészről, akik más-más életutat jártak be: Codoba Márton „Florin”-ról, Varga István „Kiscsipás”-ról és Fodor „Neti” Sándorról

Becsengetünk Produkció Kft.

Szétszakadt Magyarország

önálló, 50 p

Huth Gergely

Duna Televízió

9 000 000

Rövid leírás:

Az ÉK’87 fedőnevű pártállami titkosszolgálati akció háttere, amelyet a rendszerváltó elit irányzatai közötti eltérések elmélyítésére, konfliktusok szítására hoztak létre.

Bence Kft.

Csángók költője

önálló, 50 p

Czencz József

Duna Televízió

3 780 000

Rövid leírás:

Portréfilm Duma Andrásról, a moldvai csángóság költőjéről.

BGB Film Kft.

A váltás

önálló, 50 p

Böszörményi Zsuzsa

Duna Televízió

9 375 000

Rövid leírás:

Film a magyar szénbányászatban tapasztalható változásokról, az elbocsátott márkushegyi bányászok további sorsáról, az újrainduló hazai vájárképzésről.

Dunatáj Alapítvány

London Angels

önálló, 50 p

Szakács Melinda

Duna Televízió

5 550 000

Rövid leírás:

A londoni magyar női kézilabdacsapatot alkotó lányok életének bemutatása, a külföldre költöző magyarok identitáskeresése.

Dunatáj Alapítvány

Sorsok könyve

sorozat 2*50 p

Zsigmond Dezső

Duna Televízió

8 850 000

Rövid leírás:

Úttörő műfajú film egy elképzelt erdélyi faluról, valós, mindennapi falusi hősök élettörténeteivel.

Filmfabriq Kft.

Mi ez a cirkusz?

önálló, 50 p

Halász Glória, Tiszeker Dániel

Duna Televízió

7 000 000

Rövid leírás:

Az első magyar cirkusz-dokumentumfilm a Recirquel magyar újcirkuszról,  az artisták portréival, a próbák és az előadások bemutatásával.

Filmira Bt.

Vasgyökerek

önálló, 50 p

Varga Ágota

Duna Televízió

9 000 000

Rövid leírás:

Portré Dr. Sipos József orvosról, fa- és fémszobrászról, népművészeti gyűjtőről.

Mafamille Kft.

Magyarország világháborúja 2. rész

önálló, 50 p

Ordódy György

Duna Televízió

7 500 000

Rövid leírás:

Magyarország I. világháborús szerepének, az elszenvedett veszteségeknek, az ide vezetők okoknak a feltárása.

Montage Video Kkt.

A becsület útján

önálló, 50 p

Mudry Péter

Duna Televízió

8 000 000

Rövid leírás:

Film Koszorús Ferenc ezredes páncélos akciójáról, a csendőrpuccs megakadályozásáról, a holokauszt magyar hőséről, kitekintéssel életpályájára és az által megmentettekre.

Nótárius 2000 Kft.

A "Z" hipotézis

önálló, 50 p

Papp Ferenc

Duna Televízió

9 000 000

Rövid leírás:

Száz évvel ezelőtt, 1916. augusztus 27-én kísérelte meg Románia először fegyveresen elfoglalni Erdélyt a Z hipotézis fedőnevű akcióban, a film ezt az eseményt dolgozza fel.

Rex Video

Ének a fák tetejéből

önálló, 50 p

Zsigmond Attila

Duna Televízió

4 000 000

Rövid leírás:

Vaszi Levente csángó magyar fiatal története Kostelekről, aki közönségdíjat nyert a Fölszállott a páva vetélkedőben, de visszatért szülőfalujába.

Somogyi Viktória

Clevelandi Confidential: remény és eltűnés

önálló, 50 p

Somogyi Viktória

Duna Televízió

10 000 000

Rövid leírás:

A clevelandi magyar közösség templomának sorsán keresztül a kulturális, etnikai identitás megőrzésének lehetőségeit mutatja be, összevetve a helyi lengyel és ír közösséggel.

Titania-Master Pro Kft.

Börtönárvák

önálló, 50 p

Litauszki János

Duna Televízió

8 499 000

Rövid leírás:

A film bemutatja, hogyan alkalmazzák brit minta alapján a meseterápiát az egri börtönben az anya elítéltek és a kint maradó gyermekeik közötti kapcsolattartás erősítésére.

A támogatás összesen:

107 429 000 Ft