Médiatanács: Online is fellapozható a most megjelent Mecenatúra című kiadvány a támogatott filmekről

Közzétéve: 2015. május 15.

null

A Médiatanács nívós, magyar-angol kétnyelvű kötetbe rendezve ad áttekintést Magyar Média Mecenatúra programban eddig támogatott filmekről. A www.nmhh.hu honlapon lapozható flash verzióban is olvasható 274 oldalas kiadványban közel kétszáz produkciós iroda több mint félezer támogatott filmjéről található rövid ismertető a legfontosabb adatokkal, leírással.

A kötet köszöntőjében Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke hangsúlyozza, a film, azt jelenti ma, amit évszázadokkal ezelőtt egyedüliként jelentett a könyv: képes átörökíteni a kulturális értékeket és újak teremtésének a lehetőségét is magában hordozza. A könyvben Kollarik Tamás a mecenatúraprogramról szóló összefoglaló írásában kiemeli, hogy a Médiatanács filmes támogatási rendszere az alkotói szabadságot tiszteltben tartva ad teret a művészeknek, alkotóknak tehetségük bemutatására. A kiadvány adatai szerint a Médiatanács az elmúlt négy évben 5,13  milliárd forint támogatással 192 produkciós iroda 546 filmjének és egyéb alkotásának megvalósulását finanszírozta. A testület többek között 22 televíziós bemutatásra készült játékfilm, 45 forgatókönyv, 40 kisjátékfilm, 22 hangjáték, 54 internetes bemutatású film, 154 dokumentumfilm, 115 ismeretterjesztő film, 72 animációs film és 6 animációs sorozat összesen 45 epizódjának készítéséhez járult hozzá

Az NMHH Médiatanácsának Mecenatúra című kiadványa ezekről az alkotásokról rövid leírásokat ad közre, emellett pedig tartalmazza a főbb alkotók – producer, rendező, forgatókönyvíró, operatőr, vágó, zeneszerző, látványtervező, szereplők – nevét, az alkotás hosszát, a produceri iroda nevét és elérhetőségét, a televíziós bemutatók időpontját, helyét, a fesztiválszerepléseket, az elnyert díjakat, a masteranyag típusát, a Magyar Média Mecenatúra programban elnyert pályázati összeget, a pályázat évét és típusát egyaránt. Minden alkotáshoz QR-kód is tartozik, így az érdeklődők a filmekről az okostelefonok használatával további információkat kaphatnak a Pályázati Tükör honlapnak (mecenatura.mediatanacs.hu) az adott filmről szóló oldalára jutva.

A kiadványhoz nyomtatott formában a Médiatanács hétfői Mecenatúra-díjátadó gáláján megjelenő résztvevők is hozzájuthatnak, ahol a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott legkiválóbb alkotásokat díjazzák öt kategóriában ünnepélyes keretek között. A kötetet elsőként a Médiatanács május 7-ei KVÓTAfórumának meghívottai kaphatták kézhez. A kötet eddigi szakmai fogadtatása rendkívül kedvező, a filmes szakemberek visszajelzéseikben úgy foglaltak állást, hogy a kiadvány koncepciója és kivitelezése egyaránt elismerésre méltó. Az NMHH Médiatanácsának szándéka szerint a mecenatúrás támogatásokat tételesen áttekintő könyv hatékonyan támogatni tudja a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott filmek hazai és nemzetközi fesztiváloztatását, értékesítését is. A testület a kiadványt eljuttatta valamennyi országos médiaszolgáltató vezetőjéhez abból a célból, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar filmes alkotókra és alkotásokra.