Frekvenciát nyert a Tilos és a Klasszik Rádió szolgáltatója, valamint a Hang-Adás Kft.

Közzétéve: 2015. július 24.

null
A Médiatanács a nyári ülésezési szünet előtti utolsó ülésén számos, frekvenciapályázatokkal, médiaszolgáltatókkal és filmes támogatásokkal kapcsolatos döntést hozott. Többek között eredményt hirdetett 3 budapesti frekvencián, 12 új frekvenciapályázatot készít elő, bírságokat szabott ki televíziós kvótakötelezettségek és műsortovábbítási kötelezettségek megsértése miatt, 9 közösségi médiaszolgáltatót pedig műszaki fejlesztésre szolgáló pályázati támogatáshoz juttatott.

Döntések budapesti és vidéki frekvenciák pályázati eljárásaiban

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kezdeményezi a hatósági szerződés megkötését a Trend FM szolgáltatással pályázó Műsor-Hang Zrt.-vel a Budapest 94,2 MHz körzeti frekvencia hasznosítására, tekintettel arra, hogy a pályázati eljárás eredményhirdetése után rendelkezésre álló jogorvoslati határidő kérelem benyújtása nélkül eltelt. A Műsor-Hang Zrt. pályázott a Budapest 90,3 MHz és a 105,9 MHz hasznosítására is, mivel azonban a médiatörvény rögzíti, hogy egy médiaszolgáltató egy körzetben csak egy frekvenciát üzemeltethet, e két eljárásban a vállalkozás összeférhetetlenné vált a Budapest 94,2 MHz hasznosításának elnyerése miatt.

Miután mindkét pályázati felhívásra összesen két-két ajánlat érkezett – és a Műsor-Hang Zrt. ezek tekintetében összeférhetetlenné vált –, a Médiatanács a Budapest 90,3 MHz hasznosítására végül az egyedül maradt, a frekvenciát jelenleg is működtető Tilos Kulturális Alapítványt hirdette ki nyertesként, a Budapest 105,9 MHz eljárásában pedig a szintén egyedül maradt Hang-Adás Kft.-t. A Budapest 92,1 MHz körzeti frekvencia eljárásában a frekvenciát jelenleg is működtető Klasszik Rádió szolgáltatója, az Aeriel Rádió Műsorszóró Kft. vált nyertessé a másik pályázóval, a Pannon-Work Logisztikai Kft.-vel szemben.

Új rádiós frekvenciapályázati lehetőségek a fővárosban és vidéken

A Médiatanács véglegesítette a Budapest 96,4 MHz körzeti, az Abádszalók 89,2 MHz, a Villány 100,9 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű és a Budapest 95,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű pályázati felhívásokat, amelyek két héten belül olvashatók lesznek a www.mediatanacs.hu oldalon.

A testület döntött arról, hogy közzéteszi a Dömös 104,9 MHz, az Esztergom 97,4 MHz, a Gyál 98,9 MHz, a Pécel 91,7 MHz, a Piliscsaba 104,2 MHz és a Vác 94,1 MHz helyi frekvenciák hasznosítását célzó pályázati felhívások tervezeteit.

Ideiglenes jogosultságok és közösségi médiaszolgáltatási elismerés

Ideiglenes szerződést köthet a Magyar Múzsa Kft. a Budapest 96,8 MHz hasznosítására az augusztus 20 és szeptember 18. közötti időszakra Átmeneti Mária Rádió megnevezéssel, valamint a Kossuth Lajos Gimnáziumért Alapítvány a Cegléd 89,9 helyi frekvencia hasznosítására a 2015. október 1. és 4. közötti időszakra, mivel megfeleltek a médiatörvényben 65. §-ában foglaltaknak. A Rádió Szarvas médiaszolgáltatója szintén ideiglenes hatósági szerződéseket köthet a testülettel, tekintettel arra, hogy a Szarvas 105,4 MHz-cel kapcsolatban kiírt pályázati eljárás még nem zárult le.

A testület közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el Buda Környéki Médiaszolgáltató Kft. BKTV kereskedelmi szolgáltatását, amely Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Solymár, Nagykovácsi, Telki, Törökbálint, Páty, Tinnye, Perbál, Remeteszőlős, Piliscsaba körzetében látható.

Médiaszolgáltatókra kiszabott bírságok

A Médiatanács a 4-es csatorna médiaszolgáltatójára, a Digital Media and Communications Zrt.-re az éveken át tartó sorozatos jogsértéseket figyelembe véve 1,95 millió forint bírságot rótt ki amiatt, hogy a televíziócsatorna 2014-ben alulteljesítette a rá vonatkozó kvótakötelezettségeket mind az európai művek, mind a magyar művek arányát illetően. A kvótakötelezettségeket első alkalommal megsértő 13 helyi televízióval kapcsolatban a Médiatanács a felhívás jogkövetkezményt alkalmazta.

A Médiatanács a miskolci IRÁNY TV médiaszolgáltató kérelmére indult általános hatósági felügyeleti eljárásban 500 ezer forint bírságot szabott ki a UPC Magyarország Kft.-re mint műsorterjesztőre, mert az az együttműködési kötelezettségének megszegésével megsértette a médiatörvényben és a Médiatanács korábbi határozatában foglalt továbbítási kötelezettséget (must carry).

A médiatörvényben rögzített, a médiaszolgáltatóknak előírt, a Médiatanács számára évente teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségek megszegése miatt a testület 15 médiaszolgáltatóra 20-200 ezer forint között bírságot szabott ki, 6 médiaszolgáltató esetében pedig felhívás jogkövetkezménnyel élt, a többek között a működésükre vonatkozó éves beszámolási kötelezettségek hiányos teljesítése miatt pedig 14 médiaszolgáltatóra 10-50 ezer forint közötti bírságot, és 13 médiaszolgáltatóra a felhívás jogkövetkezményt alkalmazta.

Az érdi, kisközösségi Rádió FM 87,8 MHz szolgáltatójára 30 ezer forint bírságot szabott ki a testület amiatt, hogy túl kevés helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati műsort és túl kevés magyar zenét sugárzott. A közszolgálati műsorok, a napi hírműsorok, a saját készítésű műsorok és a nemzetiségi műsorok arányának alulteljesítése miatt a többek között Sümeg és Ajka környékén fogható Info TV szolgáltatójára 10 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács.

A Médiatanács döntött arról, hogy jogsértés hiányában nem indít eljárást a TV2 2015. június 19-ei Mokka adásában vetített Határnál élők a bevándorlókról című összeállítása miatt, amelyben a riporter élőben jelentkezett a szerb-magyar határról és a műsorrészletben egy helyi lakostól sérelmezhető, de a gyűlöletkeltés jogi mércéjét el nem érő mondatok hangzottak el a bevándorlókkal kapcsolatban.

Mecenatúraprogramos és filmes határozatok

A Médiatanács nyolc televíziót és egy rádiót összesen 23,4 millió forintos támogatásban részesített a Magyar Média Mecenatúra program keretében az idei, közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztését szolgáló pályázat harmadik fordulójában. Sikerrel pályázott a csurgói, a dunaújvárosi, a mezőtúri, a pomázi televízió, a sárvári Trio TV Dunántúl, a szentgáli, a túrkevei és az újpesti tévé, valamint a szombathelyi evangélikus kisközösségi Credo Rádió. A testület 2011 óta a műszaki fejlesztési célú pályázatokon a 200 esetben több mint 547 millió forinttal járult hozzá a közösségi rádiók és tévék modernizálásához.

A testület döntött arról, hogy a Szatmárcsekén 2015. augusztus 28-29-én megrendezendő II. Kulturális Filmek Fesztiválján összesen 800 ezer forint értékben ajánl fel díjat az első három helyezett számára, amelyen  a Kárpát-medence magyarlakta területein készült, pozitív példákon keresztül a magyar kultúrát bemutató internetes filmek versenyeznek.