Megújult az egyszerűsített, 70 GHz sávú rádióengedély-kérelem benyújtására szolgáló felület

Közzétéve: 2015. november 3.

null

Megújítottuk az E-sávú egyszerűsített rádióengedély kérelmek nyújtására szolgáló felületet az NMHH Adatkapu rendszerében. A kérelmek benyújtásához az FMS-felhasználói regisztráció szükséges (lásd jobbra, a Kapcsolódó dokumentumok címszó alatt).

A fejlesztés eredményeként egyszerűbbé vált a szimmetrikus összeköttetések interaktív felhasználói felületen történő rögzítése, mivel az azonos adatokat (berendezés- és antennatípus, frekvencia, adásmód, stb.) csak egyszer kell megadni. Egy új lekérdezésen keresztül lehetővé vált egy adott koordinátapár „R” sugarú környezetébe eső állomások leválogatása. Az exportált állományok műszaki adatai is kibővültek a felhasználók által megadott antenna-adatokkal.

A fejlesztés további eredménye, hogy az interaktív felület felhasználóinak kérései nyomán mostantól a kérelmeket XML-fájlok feltöltése révén is be lehet nyújtani. A funkciót egy új Adatkapu-űrlap valósítja meg (XML-alapú beküldés).

Fontos! Az E-sávú kérelmek benyújtására szolgáló xml-fájl felépítése nem azonos a 960 MHz feletti állandóhelyű szolgálatban alkalmazott xml-struktúrával.

Az egyszerűsített engedélyezésre optimalizált XML-fájl szerkezetét a Kapcsolódó dokumentumok címszó alatt Az egyszerűsített engedélyezésre optimalizált XML struktúra leírása címen elérhető, .xsd kiterjesztésű állomány írja le.

XML beküldése esetén a benyújtott adatokat az Adatkapu kétlépcsős ellenőrzésnek veti alá. Elsőként XSD-alapú sémaellenőrzés történik. A kérelmet csak akkor lehet benyújtani, ha a csatolt állomány sikeresen átmegy ezen az ellenőrzésen.

Az ellenőrzés második lépésében az online felületen leprogramozott összes ellenőrzési szabály futtatására kerül sor. Ezek eredményéről a felhasználó az Adatkapu-regisztráció során megadott e-mail címére kap értesítést. Ez a levél sikeres ellenőrzés esetén a kérelem befogadásáról szóló érkeztető azonosítót, hibák esetén pedig a hibák felsorolását tartalmazza.

A fejlesztésekkel párhuzamosan megújult az Adatkapu rendszer 70 GHz-s sávú engedély kérelmek fogadásával kapcsolatos menürendszere is. Mostantól ezen funkciók a Frekvenciagazdálkodási ügyek » Polgári » 70 GHz-es sáv » Webes űrlap » XML beküldés útvonalon érhetők el.