Gépek közötti kommunikációra engedélyezett számtartományt az NMHH

Közzétéve: 2016. szeptember 12.

null
Tízezer szám használatára adott engedélyt az MVM NET Zrt.-nek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság annak érdekében, hogy a szolgáltató hálózatán különféle gépek mobilfrekvencián fogadhassanak és továbbíthassanak adatokat egymás között.

Az NMHH maga is szorgalmazta, hogy a kimondottan az egyre jobban előretörő M2M – machine-to-machine – szolgáltatások céljára rendszeresített számtartomány használati lehetőségével a gyakorlatban is éljenek a szolgáltatók. Az elsőként kiadott engedéllyel az MVM NET Zrt. a mobiladat-átviteli csomagokhoz és az ún. mobil APN adatátviteli hozzáféréshez mobilszámok helyett tizenkét jegyű, M2M kommunikációra szolgáló számokat használhat fel az LTE technológiájú, 450 MHz-es mobiladat-átviteli hálózatán, az ország szinte egész területén. A 71-es számtartományban engedélyezett számmező (71 200 000 0000-9999) tízezer számot tartalmaz, a számokon sem vezetékes, sem mobiltelefon-szolgáltatás nem nyújtható, az engedély határozatlan időre, visszavonásig szól.

A most engedélyezett számokkal megkezdődött a 10 milliárd számot tartalmazó új számtartomány használatba vétele az internetre csatlakozni képes okoseszközök, online pénztárgépek, autós fedélzeti számítógépek, háztartási gépek és más berendezések számára az automatikus kommunikációhoz, kiszélesítve az utat a hazai digitális gazdaság fejlődéséhez. Az engedélyezett azonosítókat az NMHH a honlapján is közzéteszi az azonosító-nyilvántartásában. Azonosítótípus szerint keresve a gépek közötti kommunikációra jelenleg az MVM Net-nek kiadott számmező az egyetlen (http://nmhh.hu/tart/index/215/Nyilvantartasok).