Tájékoztató a 12/2011. (XII. 16.) NMHH rendeletről (Nr.)

Hatályos: 2022. október 1.

A rendelet a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás rendjét, a vele kapcsolatos hatósági feladatokat, a körébe tartozó szervezeteket (npc. felhasználó), a Hivatal (VRFGI) feladatait határozza meg.

A rendelet szerinti npc. felhasználók:

  1. a honvédség,
  2. a nemzetbiztonsági szolgálatok,
  3. a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv,
  4. a terrorizmust elhárító szerv,
  5. az általános rendőrségi feladatokat ellátó szerv,
  6. a hivatásos katasztrófavédelmi szerv,
  7. a büntetés-végrehajtási szervezet,
  8. a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervei és nyomozóhatósági szerve,
  9. a zártcélú rendészeti hálózat, a K-600/KTIR Hírközlési és Informatikai Rendszer és az egységes digitális rádiótávközlő rendszer vonatkozásában a kormányzati célú hírközlési szolgáltató.

A Hivatal további ügyfelei:

  • az ország területén vagy légterében engedéllyel tevékenykedő NATO-vezetésű erők, valamint a NATO tagállamai és a Békepartnerség más részt vevő államai fegyveres erői (NATO felhasználók),
  • a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás körébe tartozó rádióberendezéseket gyártó és megfelelőségüket igazoló szervezetek.

 

A Hivatal a felhasználók fórumaként működteti a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás érdekegyeztető, javaslattevő és véleményező testületét, amely a nem polgári célú frekvencia-használat felhasználók közötti összhangjának biztosítása és érdekeik érvényesítése céljából működik.

Együttműködő azon szervezet, amely az npc. felhasználóval – jogszabályi kötelezettség, vagy írásos együttműködési megállapodás alapján – együttműködve közfeladatokat, különösen katasztrófavédelmi és közbiztonsági feladatokat lát el.