NMHH Médiatanács: veszélyeket hordoz az Éjjel-nappal Budapest

Közzétéve: 2017. május 10.

Heti ülésén – összesen 153,3 millió forint értékben – filmtervekről, helyi, körzeti rádiók, televíziók műsorkészítési és rezsiköltségeit támogató pályázatairól, fesztiváltámogatásokról, illetve rádiós hálózatba kapcsolódási kérelmekről is határozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium elfogadta az RTL Klubon vetített Éjjel-nappal Budapest című műsorról szóló tanulmányát, amely megállapította, hogy a program potenciális veszélyeket hordoz a védendő korosztályt tekintve.

Műsorgyártási és rezsitámogatások helyi tévéknek, rádióknak

Összesen 74,5 millió forint támogatáshoz jutott 23 helyi, körzeti és kisközösségi rádió a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program pályázatán, a rendszeresen jelentkező műsorok finanszírozására kiírt idei eljárásának első fordulójában. A testület támogatása révén – amellyel évek óta hozzájárul a stúdiók szakmai munkájához és a hallgatók tájékozódásához a helyi ügyekben – tizennyolc kereskedelmi és közösségi rádió 63,6 millió forintot, öt kisközösségi rádió pedig 10,9 millió forintot kap állandó műsorai gyártásához.

Hírműsor kategóriában sikerrel pályázott az Inforádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Mária Rádió, a kiskőrösi Kunság Rádió, a pécsi 90,6 Rádió 1, a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a gyomaendrődi Rádió Sun és az egyaránt nyíregyházi székhelyű Mustár Rádió, Retro Rádió és 99,4 Sunshine FM.

A szolgáltató magazinok közül támogatáshoz jutott a kecskeméti Gong FM, a miskolci Csillagpont Rádió, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a Rádió Szentendre, a jászberényi Trió Rádió, a fehérgyarmati Rádió Som, az Egerszeg Rádió, a Fehérvár Rádió műsora, míg a tematikus magazinok közül a szentgotthárdi Radio Monoster, a debreceni FM90 Campus Rádió, a szombathelyi Credo Rádió és a Tamási Rádió programja kapott támogatást.

A Médiatanács összesen 66,9 millió forint támogatásban részesített 13 médiaszolgáltatót a médiaszolgáltatók fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségeket támogató idei pályázat harmadik fordulójában. A kedvezményezett televíziók: a mórahalmi Móra-Net Tv, a Szentgál Televízió, a fővárosi Zugló Televízió, Promontor Televízió és City Tv, a püspökladányi Ladány Televízió, az esztergomi Körzeti Televízió, a Hajdúnánási Televízió és a Kanizsa Tv; a támogatott rádiók: a Rádió Szentendre, a siófoki Balaton Rádió, a Mária Rádió és a budapesti Trend FM.

Filmes döntések

A Médiatanács összesen 9,9 millió forinttal nyolc pályázatot támogat a Magyar Média Mecenatúra program Egri Lajosról elnevezett, televízió- és animációs filmes forgatókönyvírást, filmtervfejlesztést patronáló idei pályázatán.

A kedvezményezettek között van a Kincskereső, amely Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című ifjúsági regényéből készülő forgatókönyv. Az Artúr az űrben című ifjúsági televíziófilm forgatókönyvének tervében egy kerekesszékes, édesanyját elveszítő fiú van a középpontban, aki titokban űrhajót épít a kertben hulladékokból. A Napfény óvoda készülő forgatókönyve egy naiv, gyermeklelkű óvónő történetét fogja bemutatni, aki felmondása idején szembesül azzal, miként próbálják helyben elhallgatni a csernobili katasztrófát. Két életrajzi témájú filmtervet is kidolgoznak: a Részeg józanok a 60 éve elhunyt színészről, Soós Imréről, valamint az ötvenes évek művészvilágáról szól majd, a másik könyvben pedig Én vagyok Szent-Györgyi munkacímmel, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert tudományos pályáját, életét, a háború alatti hősies helytállását írják meg képernyős felhasználásra a nyertes pályázók.

A fordulóban támogatást kapott három történelmi témájú pályázati anyag is. Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján 2x50 perces forgatókönyvön dolgozhatnak az Isten rabjaiból, amely Szent Margit életét követi nyomon az iránta plátói szerelmet tápláló Jancsi szemszögéből. Egy idős, korábbi népligeti bábművész életét és a történelem megtépázta családi örökség életben tartásáért tett erőfeszítéseit meséli majd el az Apám, Vitéz László című mű. Illyés Gyula és József Attila barátságára, vitáira fókuszál a Flóra című alkotás, amely azzal is foglalkozik majd, miként volt a nő mindenkinél nagyobb hatással József Attilára, majd hogyan lett Illyés Gyula sírig tartó felesége.

Összesen kétmillió forint értékű díjfelajánlásról is döntött a grémium, amelyeket a június 20. és 23. között megrendezendő budapesti XIII. ARRIszem Operatőr Fesztiválon (korábbi nevén Aranyszem Fesztivál) a dokumentum-, a kisjáték-, a természet- és a tévéfilm-kategória győztesei vehetnek majd át.

Tanulmány az Éjjel-nappal Budapestről

A Médiatanács elfogadta az Éjjel-nappal Budapest percepciója a befogadók körében (közvélemény-kutatás), valamint a reality valóságábrázolása című elemzést, és elrendelte annak közzétételét a honlapján. Az RTL Klubon látható sorozatból áprilisban vetítették az ezredik epizódot. Ezzel összefüggésben a Médiatanács szükségesnek látta, hogy átfogó elemzés készüljön a műsorról, amely rávilágít annak jellemzőire, esetleges visszásságaira. A hatóság korábban több alkalommal is vizsgálta a műsorszámot, és a kábítószer-használat, a szexualitás, valamint az agresszivitás kifogásolható bemutatási módjai miatt hozott elmarasztaló határozatokat a műsor kapcsán.

A tanulmány két megközelítésből mutatja be az Éjjel-nappal Budapest által képviselt aggályos jellemzőket: egyrészt egy közvélemény-kutatás segítségével felmérte azokat a befogadói véleményeket, amelyek a műsorszámmal kapcsolatban a magyar társadalomban léteznek, másrészt feltérképezte a program valóságábrázolását, amely számos rosszallást váltott ki a befogadók részéről.

A reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a műsort többségében nők nézik (67 százalék), és kiemelkedően az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők között népszerű, a rendszeres nézők 73 százalékát ők adják. A műsorszám által megjelenített életstílust a megkérdezettek túlnyomó többsége nem tartja elfogadhatónak: 83 százalékuk úgy vélekedik, ez egyáltalán nem szolgálhat mintául a mai fiatalok számára. A nézők zöme – 90 százaléka – azt vallja, hogy a programban bemutatott baráti és párkapcsolatokban nagyon sok probléma, konfliktus jelenik meg. A válaszolók általános meggyőződése, hogy az a mód, ahogyan a fiatalok a programbeli párkapcsolatokban a partnerükkel, szerelmükkel viselkednek, a mai fiatalság számára egyáltalán nem követendő, példaértékű. A sorozatot követők 59 százaléka úgy gondolja, a széria készítői túl nagy hangsúlyt fektetnek a szexualitás bemutatására a műsorban.

A felmérés és a tanulmány számos aggályos elemre, illetve a lehetséges veszélyekre világít rá, melyet a program magában hordoz a védendő korosztályt illetően. A Médiatanács megállapítása szerint szükséges a társadalom figyelmét felhívni azokra a gondokra is, amelyeket a jogszabályok nem rendeznek, és túlmutatnak azon a minimumon, amelyet a törvény képvisel.

Rádiós döntések

A Médiatanács hozzájárult, hogy a jelenleg Sopron Rádió, Tisza-tó Rádió, Rádió Focus (Salgótarján), a Debrecen Rádió FM95 és a Rádió Eger néven szóló médiaszolgáltatások, illetve a Baranya megyében a Pécs 90,6 MHz, Villány 100,9 MHz, Komló 99,4 MHz és Mohács 93,8 MHz frekvenciákon működő kereskedelmi rádiók május 15-től hálózatba kapcsolódjanak a Rádió 1 budapesti adásával.

A testület elfogadta a Telkibánya 100,6 MHz és a Tokaj 101,8 MHz helyi rádiós frekvenciákra vonatkozó pályázati felhívások tervezetét. A pályázati kiírások csütörtöktől olvashatók az NMHH Médiatanácsának honlapján.