Az Éjjel-nappal Budapest kamasz nézői bizonytalanok, milyen műfajú műsort látnak

NMHH-kutatás a doku-realityt követő tinikről

Közzétéve: 2015. szeptember 28.

null

Irreálisnak tartják a szereplők életvitelét, de még így sem egyértelmű a megkérdezett kamaszok számára, hogy az RTL Éjjel-nappal Budapest című doku-reality műsorában mutatott értékrend, a benne megjelenő karakterek nem valós alapúak a műfaji sajátosságokból adódóan – állapítja meg az a vizsgálat, amelyre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa adott megbízást.

A hat fókuszcsoportból álló, idén júniusban zajlott kvalitatív kutatásban az Éjjel-nappal Budapest műsorát követő Budapest, Győr, Öttevény és Miskolc környéki, 14–17 év közötti fiatalok véleményét és motivációit tárták fel a műsorral kapcsolatban. Az eredmények szerint a tinik leginkább azt értékelik a sorozatban, hogy szórakoztató, és hogy sokféle, a fiatalokkal kapcsolatos élethelyzetet mutat be. Figyelemre méltó, hogy a műsort röviden a budapestiek „Éjjel-nappalként”, a vidékiek „Budapest”-ként emlegetik. Utóbbiak számára a sorozat erősíti a fővárosba költözés vágyát, a budapestiek számára pedig vonzó, hogy általuk jól ismert helyszíneken játszódnak a széria darabjai. A megkérdezettek környezetében a műsor beszélgetési téma, sokan azért nézik, mert jól értesültek kívánnak maradni.

A szülők többsége elítélő vagy semleges a sorozattal kapcsolatban, de Miskolcon és környékén az is előfordult, hogy maga a szülő ajánlotta gyermeke figyelmébe ezt a műsorszámot. A kutatásban részt vevő fiúk ugyan távolságtartóbbak a műsorral szemben a lányoknál, de mindkét nem képviselői egyetértettek abban, hogy a szereplő férfi karakterek sokszínűbbek a nőieknél, és jellemzően józanul, felelősségteljesen értékelték a sorozatbeli történéseket. A lányok a fiúkkal szemben gyakran nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel, ami hátrányosan befolyásolhatja formálódó énképüket és emberismeretüket.

A kutatás eredményei rámutattak a médiatudatosság növelésének fontosságára. A megkérdezettek többségében elmosódott kép él a program műfajával kapcsolatban. Bár általában irreálisnak tartják a történetben bemutatott életstílust, néhányuk számára így is kifejezetten nehézséget okoz, hogy a valóságshow-któl elkülönítse a műsort. Ezt tovább nehezíti, hogy a szereplők a karakterüknek megfelelő profillal jelentetnek meg posztokat a Facebookon.

Elmondásuk alapján 10–12 évesek is rendszeresen követik a sorozatot, akik számára még érthetetlenebb, mi is történik pontosan a műsorban. A megkérdezett kamaszok közül sokan spontán megemlítették, hogy az Éjjel-nappal Budapestet a 14 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolnák (ilyenre jelenleg nincs lehetőség, hiszen a 12-es karikát a 16-os besorolás követi).

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fennállása óta a jogszabályi kötelezettségein túl is számos projekttel és kezdeményezéssel járult hozzá ahhoz, hogy fejlődjön a magyar gyerekek médiaértése. Az NMHH szeptemberben online letölthető oktatócsomagot jelentetett meg, ami nyolc szakkönyvet és egy háromrészes ismeretterjesztő munkafüzetet tartalmaz. Az oktatócsomag – amelyet a hatóság nyomtatott formában is eljuttat az iskoláknak – elsősorban az oktatásban kívánja támogatni a pedagógusok munkáját, de médiaszakemberek, kutatók és természetesen a szülők is haszonnal forgathatják. Másfél éve működik a hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központja, amely a 9–16 év közötti fiataloknak nyújt gyakorlati foglalkozásokon keresztül hasznos ismeretanyagot a média, az internet működéséről. Az NMHH a társadalmi felelősségvállalás programjában a hátrányos helyzetű gyerekek médiatudatosságát is fejleszti: a hatóság munkatársai az SOS gyermekfalvak közül már négy helyszínen tartottak a gyerekeknek rendezvényeket a médiáról, játékos és informatív formában. Az NMHH üzemelteti az Internet Hotline szolgáltatást, ahol a gyermekekre káros internetes tartalmakat is be lehet jelenteni. A hatóság elnökének tanácsadó testületeként működő Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal a szűrőszoftver-ajánlással segíti a felelős szülőket, amelynek megfelelő program az NMHH gyermekbarat.nmhh.hu oldaláról is letölthető, ugyanitt érhető el a tévéképernyőn alkalmazható gyermekzár használati útmutatója is. Fontos tudni, hogy minden, a gyermekvédelemmel kapcsolatos hatósági erőfeszítést megsokszoroz a szülők figyelme, példamutatása és a gyermekeikkel folytatott felelős beszélgetéseik. A legjobb szűrőt, a leghatásosabb védelmet e téren is a tagjaira odafigyelő család jelenti.

Az Éjjel-Nappal Budapest tini nézőiről szóló kutatási összefoglaló – a kamaszoktól származó jellegzetes és érzékletes idézetekkel színesítve – a www.nmhh.hu oldalon teljes egészében olvasható.

12 jellemző idézet a vizsgálatban résztvevőktől:

1.  „Nekem anyu nézte, (...) utána mondta, hogy jó, kezdjem el nézni, és így elkezdtem, és tényleg tetszett” – egy fiú Miskolcon.
2. „Én 17 éves vagyok, nekem sem engedik a szüleim, nagyon utálják ezt a sorozatot, hiába vagyok 17 éves... Nekem is azt mondják, ne nézzem, mégis néha megnézem” – budapesti lány.
 3. „Tükrözi az emberek mindennapjait, valósághű az egész... Nem megjátsszák magukat szerintem – egy lány Győrött.
4. „Bemutatja a budapesti életet, mindig is szerettem volna Budapesten élni...” – egy Miskolc környéki faluban élő lány.
5. „Nem tudok olyan momentumot, ami így velem előfordult volna, vagy egyszerűen reálisnak tartom, hogy megtörténik a való életben” – egy öttevényi fiú.
6. „Néha elgondolkodtam, hogy tényleg ez lesz a lányokból, ha elköltöznek Pestre? Remélem, nem!” –egy Miskolc környéki községből érkező lány.
7. „Hogyha én szülő lennék, gyerekem ezt nézné (...), nagyon elszomorodnék. Aggódnék (...) ne legyen ilyen az én gyerekem” – budapesti fiú.
8. „Szerintem ez átlagos, az ő korosztályukban mindenki megy bulizni, amíg lehet, amíg nem lesz gyerek, ilyenek, szóval kiélik magukat, amíg lehet” – Miskolc környéki lány.
9. „Nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni, hogy a barátnőmet vagy egy olyan valakit, akit szeretek, kelljen úgy vigyázgatni, meg hogy nem tud magára vigyázni, és akkor ott az összes felelősség rajtam van. Nem szeretnék ilyen nyomás alatt lenni. És akkor ez eléggé elrettent az ilyesmitől” – budapesti fiú.
10. „Én például nem szoktam bulizni, ritkán megyek. De a kedvemet sokszor meghozza, tehát hogyha péntek este megnézem, mondjuk, hogy hogyan buliznak, akkor elgondolkodom, hogy holnap meccs után el kéne menni...” – miskolci fiú.
11. „Amúgy érdekelne, hogy tényleg belövik magukat, szednek valamit forgatás miatt, nem mindegy, hogy csak eljátsszák vagy tényleg meg is teszik...” – budapesti lány.
12. „Jó buli, de nem egy tartós életvitel, nem egy tartós dolog... sokra vinni ezzel nem fogják szerintem” – győri lány.