Június közepétől már nem kell tartani a „számlasokkot” okozó roamingfelártól

Közzétéve: 2017. június 6.

Június 15-től bárhol az Európai Unión belül, felárak nélkül lehet mobiltelefonunkról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni. Az iskolai nyári vakációk kezdetével a hazai díjakon felül csak kivételes esetekben számolhatnak fel uniós roaming (barangolási) többletdíjakat a szolgáltatók. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) továbbra is kiemelten ellenőrzi a szolgáltatók roamingszabási gyakorlatát.

Uniós telefonszabadság szinte mindenkinek

A felhasználók zöme számára eltűnik az eddig sok aggodalomra okot adó roamingfelár, és ehhez nem kell semmit sem tenniük. A barangolási díjak csökkentése évek óta fokozatosan ment végbe az unióban, ennek utolsó lépéseként június 15-től minden telefonszolgáltatónak a belföldi díjaknak megfelelő áron kell a szolgáltatást nyújtani azon felhasználók számára, akik az Európai Unión belül időszakosan külföldre utaznak. Tehát külföldön is a hazai díjszabás szerint lehet majd telefonálni, üzenetet küldeni és fogadni, internetezni. A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti. A kedvező feltételek mindenkire érvényesek, az előre fizetős kártyásokra és a havidíjas előfizetőkre is.

Hogy ne lehessen visszaélni a roaminggal, a „Mobilozz úgy, mint otthon” elv alapján a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az időszakos külföldi tartózkodások során lehet igénybe venni a hazai feltételekkel. Ennek megfelelően az előfizetők a hazai díjcsomagokban meghatározott időtartamú hanghívást kezdeményezhetnek és a díjcsomagoknak megfelelő számú SMS-t küldhetnek az Európai Gazdasági Térség területén: az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában. A szabályozás ugyanakkor a többi országra, így Magyarország szomszédai közül Ukrajnára, Szerbiára, de a nyugat-európai államok közül például a nem EU-s Svájcra sem terjed ki.

az országok, ahol már nem kell tartani a roamingtól

Mobilozz úgy, mint otthon: az országok, ahol már nem kell tartani a roamingtól

Három korlát: adatforgalmi limit lehetősége, a külföldi tartózkodás hosszára és a speciális csomagok roamingos érvényességére

A rendelet csupán az adathasználatra alkalmazhat korlátot: a belföldi adatkeretet fel lehet használni roaminghelyzetben is, de még ha a szolgáltató belföldre korlátlan adatforgalmat kínál is, roamingcélra lehetősége van limitet felállítani. Ezekben az esetekben a felhasználóknak érdemes megnézniük az igénybe vett díjcsomag feltételeit.

Az új szabályozás bevezeti a méltányos felhasználás fogalmát. Az új feltételek ugyanis csak azokra az előfizetőkre vonatkoznak, akik a szolgáltatójuk tagállamában – tehát magyarországi szolgáltatók esetében Magyarországon – rendelkeznek lakóhellyel, életvitelszerűen ott is élnek, és csak időszakos látogatásokat tesznek uniós tagállamokba (például nyaralások, üzleti utazások során). A méltányossági feltételeket a szolgáltatók az általános szerződési feltételeikben (ÁSZF) rögzítik. Ha legalább négy hónapos időszak alatt összesített adatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy az előfizető jellemzően nem Magyarország területén tartózkodik – illetve rendszerint külföldön veszi igénybe a szolgáltatást –, akkor a szolgáltató első körben felhívja az előfizető figyelmét az eltérésre. A felhívás után az előfizetőnek legalább két hete van arra, hogy a fogyasztási vagy jelenléti szokásain úgy változtasson, hogy az megfeleljen a szerződéses feltételeknek. Ellenkező esetben a szolgáltató a figyelmeztetés napjától kezdve felárat számíthat fel a roamingolásra. A kiszabható felár összege euróban rögzített, melynek összege június 15-től híváskezdeményezés esetén kb. 13 forint percenként, hívásfogadásnál kb. 4 Ft percenként, SMS küldése esetén kb. 4 Ft  üzenetenként , adatforgalmazáskor kb. 2800 Ft Gbyte-onként. Az adathasználati felárban továbbá 2018. január 1-jétől újabb jelentős csökkenés várható: a következő esztendő elejétől 2200 Ft/Gbyte díjjal számolhatunk.

A szolgáltatók alternatív díjcsomagokat is kínálnak, amelyekre nem vonatkoznak az általános szabályok, így a roamingrendelet sem. Ezek azonban csak kifejezett beleegyezéssel igénybe vehető szolgáltatások, és kizárólag külön szerződéskötéssel lehet alkalmazni az ezt választó előfizetők számára. Az alternatív díjcsomagoknál érdemes tájékozódni a roamingra vonatkozó díjszabásról is.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha az előfizetéshez különböző hálózaton belüli és kívüli árak tartoznak (pl. flottán belüli ingyenes hívások), a szolgáltatónak azt a díjszámítási mechanizmust kell alkalmaznia, amely az adott roamingoló előfizetőjére otthon, a hálózaton kívüli hívás esetére vonatkozna.

Június közepétől 2,4 millió felhasználónak lehet olcsóbb a roamingszámlája

Magyarországon a 13 év feletti mobilhasználók mintegy 30%-át, 2,4 millió embert érint a roamingszabály, ennyien jártak az elmúlt három évben elmondásuk szerint külföldön. Csupán kétharmaduk használta azonban a mobiltelefonját, a többiek – vélhetően a korábbi tapasztalatok szerinti magasabb költségek miatt – eltekintettek ettől. Eddig a külföldön mobilozók mintegy harmada vásárolt kiegészítő típusú roamingcsomagot az utazáskor, az Európai Unión belül például egy átlagos nyaralás esetében ezután erre nem lesz szükség. A magyar mobilozók kifejezett haszonélvezői lehetnek tehát a roamingot érintő változásoknak. Az unióból hazulra irányuló roaming „párjaként”, a Magyarországról más uniós államokba kezdeményezett hívásokat tekintve pedig figyelemreméltó, hogy az elmúlt nyolc év statisztikái alapján hazánknál csupán négy országban – Románia, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia – nőttek jobban az EU-ba irányuló kiskereskedelmi roaminghívások. Magyarország esetében 2008 óta ez négy és félszeres forgalomnövekedést jelentett.

mobilhasználat külföldön

Forrás: NMHH-piackutatás, Távközlési szolgáltatások használata a lakossági felhasználók körében, 2016

Az NMHH, ahogy eddig, ezután is figyelemmel kíséri és ellenőrzi a szolgáltatók gyakorlatát, piaci tevékenységét; az éves felügyeleti, ellenőrzési tervei a roamingra is kiterjednek. Az eddigi tapasztalatok szerint a szolgáltatók betartották a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó előírásokat.

Fontos: az EU-roaming nem nemzetközi hívás

Fontos megkülönböztetni a roamingot a nemzetközi hívásoktól. Míg a nemzetközi hívás azt jelenti, hogy valaki a magyarországi hálózatból hív külföldi számot, a roaming alkalmával külföldi hálózatból kezdeményezünk hívást vagy küldünk SMS-t Magyarországra vagy más uniós államba.

Nemzetközi hívás például, ha valaki Magyarországról felhívja a Párizsban élő francia rokonát, míg például roaming az, ha párizsi nyaralása alatt beszél valaki magyarországi vagy romániai barátaival.

Az új szabályok tehát csak az EU-s roamingolásra vonatkoznak, a nemzetközi és az EU-n kívüli országokba menő hívások használati díjait és feltételeit a szolgáltatók továbbra is maguk állapíthatják meg. Ezek igénybevétele előtt mindig érdemes tájékozódni a szolgáltató konkrét díjszabásáról.